Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески начала в малка схлупена къща, в една стая. Семейството е многодетно, въпреки недъзите на майката. Тя е с ампутирани крака и пръсти на лявата ръка. За последната си, десета бременност не разбрала до шестия месец, когато по спешност я оперирали заради язва и тогава разбрали, че жената носи дете. Малката Памела е родена миналата седмица във видинската болница, но въпреки че е износена е недоразвита. Тежи около килограм и е настанена в неонатологията в болницата в Монтана. Майката твърди, че е оставила бебето на грижите на държавата за една година. В момента при нея са Виктория и пълнолетният вече Стефан, четири от децата ѝ са настанени в Дома за деца в Белоградчик. Предишното бебе е осиновено в Англия. Макар неприязънта на Асенка към медиите, успяхме да разговаряме през прозореца на къщата ѝ. Простото ѝ обяснение беше: "Аз не съм виновна, че раждам"... А бащата Пламен твърди, че изкарва достатъчно пари, за да си вземе всичките деца обратно при тях:

Семейството на Асенка и Пламен, архив 2015 година"Значи, аз не съм виновна, че раждам, страх ме е от абортите и зат'ва ги раждам. Как да се пазим?! Ама не щем вече деца, стигат ми. Имам нужда да си върнем децата, да се борим да си ги вземем. Аз съм болна, но съм се грижила за децата ми, също и баща им, не както го изкараха алкохолик... Имам и големи дъщери, които готвят, перат ги децата."


Общинският кмет на Чупрене Ваньо Костин е категоричен- това е въпрос на възпитание и грамотност. Всичко, което се полага за децата и семейството от държавата, всички помощи за инвалидността на майката- всичко е изплатено. Въпросът е в това, че на тях парите никога не им стигат, отиват и за хазарт, и за пиене. И това не е единичен случай. За ситуацията с ромското семейство разказва и кметът на Върбово Еленко Антов:

"Тя е недъгава, беше получила 4500 лева за протези да си сложи. Синът й взел парите, пет дни веселба, на машинките, едно-друго, и сега Асенка си седи без протези. Това им е начинът на живот, така са свикнали, възпитанието им е такова. И парите, които вземат за децата, тези пари си ги харчат те, чист бизнес. Те живеят на гърба на децата си... Влиза в магазина- 4,50 лв за цигари, 30 стотинки за кафе, с рестото купува вафла и я дели на половина на двете ѝ деца. Друг случай- купува кренвирш на малкото, ама му го дава с обелката. Казвам ѝ, защо на му го обелиш, а тя казва- то така ще го смуче през найлона цял ден, иначе три ще изяде... Какво повече да говорим? Ако не са ромите, раждаемостта в Чупрене ще е нулева. За 2017 година имаме 14 деца, само три са българчета. В училището в горни Лом от 60 деца едно е българче. Накъде вървим се вижда. Но подозирам, че с изчезването на българите и ромската общност ще изчезне, защото те орбитират около тях"

Къщата, в която живее многодетното семействоСлучаят на 36- годишната Асенка Михайлова не е непознат на социалните служби в област Видин.

"Четирите деца на Асенка, които са настанени в ДДЛРГ (Дома за деца лишени от родителски грижи- бел. ред.) Белоградчик не са вписани в регистър за осиновявания, защото връзката родител-дете не е прекъсната. Тези деца, и това, което е изведено при бабата, са родени преди заболяването на майката. В момента тя като инвалид 100% с чужда помощ получава пенсия, добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания, транспортни, за телефон и лекарства. Детски в момента не получава. Разяснени са им възможностите за ползване на контрацептиви, за социална подкрепа от наша страна...", каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов пред Гергана Панова. Новороденото дете на Асенка е в монтанската болница и социалните служби ще предприемат съответната мярка за закрила. Детето най-вероятно ще бъде настанено в свободно професионално приемно семейство след изписването му.

"Работим с много многочленни семейства, в които има риск от изоставяне на децата и ги подкрепяме, активизираме всички ресурси на семейството и около него за да не се получават подобни ситуации. Това, което правим е да ги насочим към консултации със специалисти, акушер-гинеколози, педиатри, ако има нужда. Ние ще реагираме в тази ситуация, за която разказвате, ще посетим адреса още днес"
, така се ангажира Елица Иванова от неправителствената организация "Надежда и домове за деца".

Данните на статистиката иначе показват, че многобройните раждания намаляват в национален мащаб, но изключения винаги има в гетата, където живеят компактни ромски маси. Това каза за Радио Видин Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.  

"Това е тенденция в гетата, навсякъде по света е така- жените в гетата да имат по-висока раждаемост. Там корелацията е свързана с бедността. В тези общности обикновено са скептични към опитите на някой да се опитва да преурежда тези отношения. Когато човек е беден и неграмотен, той винаги ще търси начин да се реализира по други пътища..."  

Ако преди 30-те години на миналия век при жените от ромски произход раждаемостта е била 3,5 деца, то към 2001 година  е спаднала на 2,77 деца средно на една жена, каза още Радослав Стоянов.

Още коментари по темата- чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45