Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничен ли е почивният 1 май

Снимка: Радио ВИДИН

1 май е Ден на труда и международната работническа солидарност. Официален празник. Много хора, особено от по- старото поколение, го свързват с манифестациите преди 1989 година. 1 май и сега е официален и неработен ден, но вече без организирани масови прояви, както по времето на комунизма. Мнозина сега използват почивния ден, за да излязат сред природата или просто за кратък отдих.

"Може би си спомняме в момента с носталгия. Наистина тогава ходихме по задължение, но сега това време ни липсва. Това, дето говорят, че идват инвеститори тук, това не са инвеститори, а това са експлоататори, експлоатират човешкия труд. Така че, не може да се радваме. А за манифестациите наистина си спомняме с носталгия... Спомняме си ги, даже сме участвали. Какво да ви кажа? Не знам. И хубаво, и не хубаво, беше добре, щото празнувахме... Това беше празник на партията, нищо повече. Всички маршируваха задължително. Тук е била жестока диктатура. Нямаме поводи за празник, защото същите хора управляват, които съсипаха държавата повече от 60 години... Почивен ден го усещам, отдавна не е повод за празник", коментираха видинчани.

Младите хора, родени след 1989 година, не отдават кой знае какво значение на Деня на труда. Манифестацията казват че е:

"Много народ, събрани на едно място... Някакво представление..."


Снимка: Иво Иванов, личен архивЗа манифестациите са чували от разговори вкъщи. Не виждат нищо лошо работещите да покажат публично какво са свършили. И не го усещат деня като празник:

"Няма нещо, което да ни накара да го усещаме."

"Звучи интересно", коментира друг видински ученик след като разбра какво е манифестация и обясни, че в училище не са учили за тези масови прояви.

Илия Начев е пенсиониран учител от Видин. Родом е от видинското село Жеглица. Спомня си, че 1 май се празнувал много тържествено и в неговото родно място:

"Навсякъде се правеха общи трапези. Задължително беше да се отиде. Доколкото си спомням, хората чакаха този празник. Участваха с желание, защото колкото и политически е, толкова и не е. Във Видин си спомням манифестациите- всички предприятия със знамена, песни, плакати, построени под строй. Даже имаше моменти, когато се подписваха хората. Всички успехи на предприятията се четяха. Ванко Иванов, той е от Жеглица, той водеше манифестациите с Тотка Нинова."

Казва, че сега 1 май не се чувства като празничен ден. Причините вижда в системата, която се промени след 1989 година. Трябва обаче да се цени като празник на труда.

"Тази, бих казал, пасивност от страна на гражданите се дължи именно на това, че не е достойно заплатен трудът на хората. Пенсионерите са с ниски пенсии. Това дразни хората, този нисък стандарт, който държим в България", смята Илия Начев.

Снимка: Владимир Джоканов, личен архивКато бивш учител държи събитията от новата ни история да се учат в училище:

"Не може баба и дядо да говорят за тези години. Различни са говоренията у дома. Нужно е този период да бъде отчетен по някакъв начин. От едни обикновени разговори вкъщи, не може да се добие реална представа."

За полагания доброволен труд в първите години след 1944 година казва, че имало и ентусиазъм у хората, защото се строи нещо общо:

"Например в Жеглица преди 60-те години се направи читалище. Много красиво читалище имаме и до ден днешен. Участваше се в такива мероприятия с чувството, че се гради нещо ново, нещо, което не е имало."

Участник в бригадирското движение след 1944 година е Владимир Джоканов, родом от Белоградчишкия край, с когото разговаряхме преди време:

Снимка"Участието беше абсолютно доброволно. 47-а година заминах бригадир на Хаинбоаз. Хората се включваха, защото имаше голям ентусиазъм, защото хората искаха да се построи нашата родина."

Безплатен труд в бригадите полага две години. Изграждането на Хаинбоазкия проход започнало 1946 година:

"Спехме на палатки и отдолу- папрат. И ние спехме върху папрата. Сутрин гледаме кой пръв ще стане да вземем колички, защото нямаше достатъчно колички. Ставали сме в 5 часа. А всяка вечер- лагерен огън и се излъчват първенците."

Датата 1 май го свърза завинаги и със съпругата му Еленка. Тогава се събират и на 6 май стават официално семейство. Годината е 1951.

Видинската община Брегово е единствената в областта, която традиционно отбелязва организирано Деня на труда всяка година. Утре, 1 май, от 11.00 часа ще започне тържествената част на празника на труда. Очакват се представители на посолството на Руската федерация в България и представители на община Неготин от Сърбия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45