Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се гордеем с Деня на труда?!

Снимка: БГНЕС


В "Посоките на делника" гост в студиото на Радио Видин е Захари Захариев, историк и анализатор. Гледната точка е и на краеведа Славко Григоров, дълги години работил на стопанска и ръководна работа в Чипровци. Трудови хора от малки населени места в Северозапада също коментират, става ли 1 май все по-значим и актуален.

По думите на Захари Захариев: "Откакто свят светува, човек нещо прави, нещо произвежда, нещо излиза от ръцете му. И съответно откакто свят светува, човек ритуализира това, което прави. Но дали става все по-значим?! Празникът на труда започва като празник на работещите като борба за техните права. Ако считаме, че днес се налага да се борим за някакви права, то е напълно естествено, че празникът ще става все по-значим. Но говоря за права на трудещи се!

Борбата за 8-часов работен ден е в началото. Това начало е точно затова да си намерим някой ден, в който в крайна сметка да си отдъхне човека, който непрекъснато е на педала на работата.

По-късно нещата обаче стават други. Политизацията на този празник, както всяко нещо, което се политизира, води след себе си моментално противоречие. Противоречие между този, който се бори и този, който не му дава да се бори. И поради тази причина политизацията на празника води след себе си тези измерения, които днес го правят противоречив. От една страна хората казват: "Стига с тоя комунистически празник!", от друга страна казват: "Откъде накъде- това е празник на труда, това е празник на хората, които по цял свят го празнуват!".

Хората преди празнуваха, а днес протестират. Това е голямата разлика. В България май наистина изпадаме вече в глухата отбрана на хора, които в момента са отново поставени да търсят права и то изконни."


Славко Григоров се гордее с Деня на труда, защото: "Всичко това, което имаме, се дължи на труда. Сега съм на 86 години, гордея се с трудовия си живот. Тогава градихме и имахме резултати. Успяхме да изградим няколко Българии. Сега празникът не става по-значим, защото са малко трудовите хора. Празнувам 1 май с чувство на радост, но и на тъга."


Още по темата, както и коментарите на трудови хора от Северозапада чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00