Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 деца във Видинско са върнати в клас, над 300 са в чужбина

Снимка: Радио ВИДИН

Учители, социални работници, служители от общинските администрации по места и полицията ходят от врата на врата, за да върнат в училище децата, които не са в класните стаи. Над 500 адреса в област Видин са посетили до сега екипите. Повечето от 300 деца не са на училище или детска градина у нас, защото са в чужбина. Всички, които могат да бъдат обхванати в клас, са върнати. Сега учителите трябва да ги задържат в час. След посещенията на екипите в региона 25 деца са записани в училища и детски градини и това на практика са всичките, които могат да бъдат обхванати в клас. Останалите са отпаднали от училище заради ранни бракове или заболявания.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст е създаден преди началото на миналата учебна година и според началника на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова, е постоянно действащ:

"Екипите отново работят в много добър синхрон... С един по- малко са екипите от миналата година... Посетени са 515 адреса. 25 ученици са обхванати в училища и детски градини... Доста от учениците са напуснали страната. Част от тях имат ранна бременност или заболявания... Продължаваме да работим... За да останат в клас децата, които не са били обхванати до сега в системата на образование, се работи и с родителите..."

Във видинския квартал "Нов път" 250 деца в училищна възраст ги няма. Въпреки, че адресите им са във Видин, те заедно със семействата си живеят в чужбина. Не ги водим като отпаднали от училище, казва директорът на училище „Свети Софроний Врачански“ Нина Иванова:

"Миграцията в квартала е много голяма. 250 деца са в чужбина... Иначе механизмът работи... В училището остават и деца, за които се грижат баби и дядовци, а от страна на учителите е нужно специално внимание към тях... Само две деца са с риск да отпаднат от училище... Напускането на училище у нас, заради миграция, не е новост. За проблема сигнализирам от години... Има деца, които се връщат от чужбина, но им е трудно тук да се приобщят отново в училище..."

Обхващането на децата в системата на образование е държавна политика, каза директорът на видинската Детска градина "Синчец" Мая Георгиева:

"Нямаме фрапиращи случаи... Едно дете е записано в група след посещения на смесените екипи..."

По данни на Министерството на образованието и науката над 9 000 деца в страната са записани допълнително в образователната система от началото на учебната година в резултат на работата на екипите. Във Видин се оказа, че децата, които са търсени за училище у нас, вече са чужбина. Няма обратна информация дали те там учат. Едва от миналата година обаче, когато екипи тръгват по домовете, стават ясни причините защо не посещават тук училище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00