Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Дъбравка и Граничак искат път- разбили го румънски камиони

Снимка: Радио ВИДИН

Две от съставните села на община Белоградчик са Граничак и Дъбравка. Те са с един кметски наместник, защото хората, които са останали да живеят там, са малко.

Живко Димитров е от село Дъбравка. Тежи му, че хората в селото са забравени:

"Кметицата е номер едно в България. Тя идва пеша от село три километра сутрин на работа и си отива. Постоянно връзка с нея имаме."


В района идват туристи, но никой не се занимава с туризъм, казва възрастният мъж:

"Бог ни е дарил природа, но трябва и много средства."

В селото живеят предимно пенсионери. Налага се да пътуват до Белоградчик, когато искат да отидат на преглед при лекар.

Снимка"Кметът ни е добър и се справя. Нямаме друг начин, трябва да се справяме. Като на никого не му е зор, ще се справяш сам", каза Василка Живкова.

В село Граничак живеят 8 човека, от които четирима пенсионери. Един от тях е Никола Александров. Бил е овчар до есента, но се отказал, защото годините му тежат.

"Пенсии мънинки, няма доходи. Магазин няма, от Белоградчик патронажа ни докарват. И сам човек не може да се справи с 200 лева. Е и пътя тука румънците го съсипаха. Возиха дърва. Резаха горе бук", обясни Никола Александров.

Тина Ангелова е кметски наместник на селата Граничак и Дъбравка в община Белоградчик. Живее в село Граничак, но кабинетът й е в съседното село Дъбравка. За да стигне дотам ходи пеша по 3 километра в едната посока.

СнимкаРодното й село е било с 8 махали. Сега са останали 8 човека. Къщите не се поддържат:

"Продадоха ги хората на безценица. Счупиха ги хора, които изкупуват. Обезлюдяхме."

Пътищата се чистят редовно от снега.

"Те сега пътя ни съсипаха това лято румънци."

Сградата на кметството в Дъбравка е голяма, но празна. В селото през лятото живеят 48 човека. Сега са останали 40, от които има три дечица. От 6 месеца работи Дом за възрастни хора с деменция.

Снимка"Имаме 14 легла, които в момента са запълнени. Персонал имаме работещ и това е една придобивка за селото. Имаме постоянно медицински работник тука и ако се наложи от селото някой да търси помощ, не отказват", допълни Тина Ангелова.

В началото на селото работи частна мандра, ферма за отглеждане на пилета, овцеферма с 350 овце.

"В Граничак имаме също двама братя, които преди години отглеждаха 70 крави и ги продадоха, и от две години отглеждат 200 овце", допълни кметският наместник.
 
Проблем е транспортът до общинския център. Има и интерес към купуването на къщи за вили за отдих.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45