Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наричали видинската синагога „белия лебед на Дунав“

Възстановяват я с европейски средства

2
Снимка: Анжела Каменова

По Eвропейска програма ще бъде реставрирана рушащата се синагога във Видин, която е втората по големина в страна. Наричали са я "белия лебед на Дунав," защото се е виждала от реката, разказват от еврейската общност в града. Сградата няма да се ползва като молитвен дом, а ще е културен център.

За реставрацията  се чака повече от 25 години, а скоро фасадата ще е в автентичния си вид. За възстановяването Общината е кандидатствала по Оперативната програма "Региони в растеж", каза кметът Огнян Ценков:

"Проектът е на стойност 9 775 000. 8 275 000 са безвъзмездно финансиране по "Региони в растеж", а останалите 1 500 000 се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие "Север"."

До кандидатстването по програма се стига след като еврейската общност дарява сградата.

След реставрацията ще е културен център и ще носи името на родения във Видин световноизвестен художник Жул Паскин.

Синагогата в града е построена с дарения преди 125 години по подобие на тази в Будапеща.

"Построена е с дарения както от местните евреи, така и от граждани от цяла България. Тя представлява трикорабна базилика с абсида, олтарът е бил изработен от мрамор и украсен със слонова кост, а прозорците са били цветни" - разказа Ценков.

Вече няма как да изпълнява предназначението си както молитвен дом, но от еврейската общност са доволни, че ще бъде реставрирана.  Стрея Пунчева, секретар на организация „Шалом“ във Видин:

"Сега нямаме достатъчно хора, трябва да бъдат от 7 до 9 мъже, за да може да функционира като култов храм. Ние искаме, заради акустиката, да се възстанови сградата като туристически обект."

За блясъка на синагогата от Нора Лозанова разказва по спомените на своите родители:

"Наричали са я "белия лебед на Дунав," защото се виждала от далече и е била точно като бял лебед на фона на реката и на града."

От общината се надяват реставрацията да започне още тази година. Две години след това синагогата ще е културен център. Заедно със средновековната крепост „Баба Вида, до която е в близост ще привлича туристи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00