Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поменални хора̀ се играят във Видинско на втория ден след Великден

Снимка: Радио ВИДИН Архив


Изключително стар народен обичай се изпълнява на втория ден след Великден край видинското село Градец. Това са т.нар. поменални хора̀, които се играят за починалите близки в подножието на Алботинския скален манастир. Близо 30 години етнографът в Регионалния исторически музей Видин Десислава Божидарова проучва обичая, характерен за Видинския край:

"Тези  хора̀ са били предимно за млади хора, които са починали през годината. Разказва се техният живот, има някои запазени песни, балади за тези хора. Имаме едно описание от 20-те години на миналия век на основателя на видинския музей Васил Атанасов, който прави описание на обичая на Алботинския манастир. Там са ходили хората от околните села, които са отбелязвали този обичай. Аз наблюдавам обичая от 1991-1992 година. Там хората от околните села имаха определено място, знаеше се всяко село в кой ъгъл на поляната се намира и всеки род си знаеше място... При социализма традицията не е била унищожена, въпреки че Великден е бил забраняван, възрастните жени от селата са ходили там..."

Десислава Божидарова смята, че поменални хора̀ ще се играят и тази година на втория ден след Великден в някои видински села. Тя обаче не е сигурна, че такива ще има отново в подножието на Алботинския манастир.

"Няколко години поред тази традиция беше умишлено унищожена, като се насложи един събор, който е наричан за автентичен фолклор, но той не е събор за автентичен фолклор, поне това мога да преценя. Не трябваше тази характерна за този регион традиция да бъде унищожавана. Трябва да пазим това, което е ценно, което е уникално."

Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да плащаме ли задължително при посещение на концерти?

Български музиканти изпратиха отворено писмо, адресирано до Министерството на културата с искане да се ограничат събитията с безплатен вход. Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов-Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров, Дарина Такова и други са оставили своите подписи под въпросното искане. Музикантите настояват за промени на настоящия..

публикувано на 28.10.24 в 17:00

Заради природата семейство от Полша избра да живее във видинско село

Семейство от Полша избра дома си във видинското село Коста Перчово, което е с по-малко от 40 жители. Радват се на природата и спокойствието, а животът им не се различава от този на местните хора.  Моника и Томек Тоха са от Староград Гдански, Северна Полша. Напускат родния си град, за да работят в Англия и се установяват в Саутхемптън...

публикувано на 28.10.24 в 16:43

Кампанията "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината утре в Монтана. Те са част от кампанията "5 минути за здраве“, която се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и техни партньори. Какво..

публикувано на 28.10.24 в 15:40

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00