Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристически празник събра стотици в "Божурица" край Видин (видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Случва се да се почива един или повече дни в средата на седмицата по празници. Хей така, както на 1 май. Как да празнуваме и да почиваме? Една разходка в природата би била невероятен стимул за нас, като работещи хора, а и за всички останали. До всеки град и до всяко населено място има местност, която ни дава тази възможност. За съжаление ги забравяме. Местността "Божурица" е само на 20 километра от Видин. Красивата природа, чистият въздух и билките, съчетани с Туристическия празник на Туристическо дружество (ТД) "Бонония", както и всички атрактивни спортни прояви, са причина на това прекрасно място в един ден да се съберат ученици, родители и туристи. Трябва ли да е само веднъж или трябва да по-често? Помним ли нашите любими места сред природата и колко ни трябва, за да ги преоткрием? Те са до нас. Просто сме ги забравили. Ще ги намерим ли отново?


За втора поредна година Туристическият празник се организира от ТД "Бонония", съвместно с Община  Видин. Много хора дойдоха в Божурица на 1 май, за да се разходят на чист въздух, сред природата. За празника бяха предвидени различни атракциони. 


Една от атракциите беше пейнтболът, който събра най- много участници в атрактивна битка. Учениците, участвали в играта, останаха доволни:


"Интересно е и трябва да е по- често... Адреналинът е голям... Важното е да участваш..."


По време на туристическия празник имаше и опитни туристи, които коментираха забравата на това прекрасно място, но и хубавата инициатива на Общината и ТД "Бонония":


"Тук се събираха много хора и сега е хубаво, че има млади хора... Трябва да се помисли за транспорт за събота и неделя. Ако има автобуси, ще има и много хора... Това, което се случва е прекрасно и дано младите хора оценят Божурица..."


Симеон Георгиев е дългогодишен инструктор по вело и воден туризъм и председател на клуба по воден туризъм при ветераните. С над 50 години опит в тази сфера той смята, че това, което се прави, е добре, но е недостатъчно:


"Много неща се случваха едно време тук. Това, което се прави е добре. Загубихме много от клубовете- по ориентиране и скално катерене... Можем още да предложим, за да върнем хората в Божурица... Поляните някога се пълнеха с хора на 1 и 2 май. На 24 май. На Деня на Химика... Трябва да покажем на младите хора пътя към природата и Божурица..."



На една от поляните няколко семейства си бяха направили пикник и се радваха на природа и добро настроение. Те не са организирани туристи, но им харесва:


"Хубаво е това, което се организира... Децата се радват. Носим топки и ще играем... Често идваме и сме доволни. Приятно е..."


На същото мнение бе и една компания от четирима възрастни туристи от видинското село Иново, които бяха дошли специално за празника:


"Довели сме си децата и внуците и те трябва да научат за това прекрасно място... Трябва да се възроди Божурица... Ние трябва да дадем пример на младите... Ето, спортуват и играят хора... Няма да е същото, като в миналото, защото много от базите изчезнаха, но природата остава..."


На Туристическия празник имаше много забавления- разходки по  екопътека и въжен мост, народни хора, каране на електрически велосипеди, пейнтбол състезания и много игри. Поради вятъра отпадна обаче най- голямата атракция- летенето с балон. За всички, които присъстваха, беше осигурен безплатен транспорт. Най-доволни от всички бяха децата. 


Председателят на Управителния съвет на ТД "Бонония" д-р Борислав Милчев остана доволен от празника и обеща да се направи още един такъв, специално за полета с балон.


"Хубаво е, че се събраха толкова много хора... За втора година го правим и ще продължим да го правим... Каня всички и на празника на река Дунав, където също ще е интересно... Имаме идеята да го правим по-често, по отделно за всяко училище."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10