Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев представя новия си роман "Чудовището" във Видин

Снимка: Радио Видин


Владимир Зарев е във Видин за премиерата на новата си книга "Чудовището". Книгата не е автобиографичен роман, макар авторът ѝ да признава, че много от нещата, описани в книгата, са се случили с него, но по-голямата част са измислени от него. Владимир Зарев не скри убеждението си, че книгата е биографичен роман за хората от неговото поколение, един роман за прииждащата старост, но не за болежките и тревогите на старостта, а за величието на старостта, която отслабва тялото, но усилва духовността и прави човека абсолютно свободен:

"Всички ние, хората сме едни ангели, във всеки от нас обаче дремят по-малки или по-опасни чудовища, които в определени моменти по някакъв начин се проявяват. Така че чудовището може да е миналото на човека, чудовище може да бъде неговото бъдеще, чудовище е бедността, чудовище е старостта, съвсем очевидно, която постепенно ни обзема отвсякъде и ни отнема. Ще си позволя да дам още един пример, защото според мен той е интересен и важен - в този роман аз твърдя, че Антихристът вече е слязъл на земята, че той е сред нас, че Антихристът може да не е определен човек или личност, а да бъде например явление. Такова явление и Антихриста според мен е Интернет. Когато човек влезе в метрото, в трамвая, в автобуса, в градината, когато се разхожда, когато е в ресторант, в театър, на сватба, на погребение, 90% от хората гледат в своите айфони и си чатят. Те си чатят глупости. Това показва - вече хората не умеят да общуват помежду си, те не се гледат в лицето, те не се интересуват един от друг. Те просто си чатят... Това е не е никаква форма на приятелство, не е интимна форма на общуване. Хората забравиха как се общува. И това е нещо страшно. Те все повече и повече, особено младите поколения живеят в един напълно измислен виртуален свят, който е много лесен, много елементарен, повърхностен. Задавам си въпроса може ли човек да има хиляда приятели... може ли човек да обича хиляда души. Аз изпитвам уважение към хиляди хора, но имам няколко души приятели... Това, което ние намираме  във Интернет, е информация - гола, обикновена, елементарна, смляна, повърхностна информация. Значи ние заменяме величието на познанието, както и величието на общуването, на любовта, с информация, и това е страшно. Аз съм убеден, че проблемът с Интернет след 10-20 години ще бъде толкова страшен, колкото е сега проблемът с екологичните изменения на Земята."

Премиерата е от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Специално участие в представянето на романа е отредено на писателя Емил Андреев.

Цялото интервю с Владимир Зарев чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50