Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

12
Снимка: Николай Хараламбов

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов.

Снимка"Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е изградена от местните хора с характерния за района червен камък. Със същия този камък са вдигнати основите и на почти всички къщи в селото. За съжаление 1/3 от тях вече са празни...

Хубаво е, че в селото имаме една винарска изба и два кравекомплекса, които дават работа за местните хора. Иначе районът е благоприятен за развиване на екологично лозарство и овощарство, също и на животновъдство. Тук от едно време имаме пословично хубави лозя...

СнимкаНе е хубаво, че по принцип малките населени места винаги са пренебрегвани, когато се разпределят работните места по програмите. А тези селища не могат да се развиват без нужната държавна и общинска помощ
".

"Село Боровица в миналото е било един от просветните центрове в района",
разказва за родното си село и 
Соня Димитрова, която вече 10 години е председател на читалищното настоятелство:

"Културно- просветната дейност в селото се развива още от 1863 година и тя е тясно свързана с Червената църква. В двора й е имало и килийно училище. В него са учили деца също от Орешец, Ружинци и дори от по-далечни места. Имало е учители, които впоследствие Снимкаса дарили собствена земя за изграждането на селското читалище. Днес Боровица е малко село, но в миналото е имало доста жители. От книжата в кметството знам, че преди 20 години тук са живели около 750 човека. Що се отнася до читалищната дейност, вече е доста ограничена по понятни причини. Хората са много малко, а и няма млади...

Боровица е едно от най-хубавите села в община Белоградчик. Над него се намира най-голямата скала от веригата Белоградчишки скали - Боров камък, на която е и кръстено. През 1973 година за Боров камък беше издаден указ за защитена територия от ЮНЕСКО.

СнимкаОпределено смятам, че си заслужава си да се инвестира в това село. Аз имам собствена къща, която съм направила Къща за гости. В селото има още една такава, но и в двата случая те са изградено със собствени средства. Що се отнася до проверяваните в момента Къщи за гости, мисля, че местен жител от такова малко населено място надали ще спечели подобен проект. Това е моето мнение. Казвам това, защото съм работила и по други проекти и смятам, че те се печелят от други хора, а обикновени хора като нас, не биха могли да се доредят..."


На малките села трябва да се помага, смятат и жители от Боровица:

"Общинският кмет Борис Николов ни обеща, че ще ни помогне да направим пенсионерски клуб в Боровица. За съжаление вече мина доста време, наближават другите избори, а клуб си нямаме. В селото живеят стотина души, като повечето от тях сме по-възрастни. Имаме нужда от време на време да се събираме и да си споделяме какво сме произвели в градината, какво сме сготвили, какво сме изплели, с една дума- нещата от живота..."

Какво още споделиха за живота си жителите и кмета на село Боровица, кога ще бъде ремонтиран пътят до Червената църква и гробищния парк на селото, как се прави боб по боровишки и какви са тънкостите при приготвянето на прочутата боровишка шунка- в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00