Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновени за изкуството в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Нашият град Видин е   домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България -The Bridge Fest. Събитието е събрало 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала  се провеждат 22 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и други. В рамките на тази седмица младите арт хора  имат възможност да реализират своите идеи и да усъвършенстват уменията си.

Имах удоволствието да присъствам на една от многото работилници, това е  "Актьорство в киното". В нея са се записали за участие 15 за младежи, а водещи на курса са известната млада актриса Луиза Григорова и каскадьорката Теа Маркова.

На урока, на който аз присъствах, Луиза разказваше за  за снимачния процес в киното, за  особеностите, за опасностите в каскадьорските сцени, за това как се прави един филм, за задълженията на актьорите и на всички, които са на снимачната площадка, даваше примери с известни актьори. Като цяло  останахме с убеждението, че да си актьор е необходимо да бъдеш отговорен, с чувство за екипност, да бъдеш съсредоточен и да не подвеждаш партньора си.  Луиза Григорова обяснява:

"Идеята на фестивала е да вдъхновим младите хора, да им покажем, че това, с което ние се занимаваме е нещо, което го правим с много, много любов, с много всеотдайност. И ако можем да ги запалим за какъвто и да е вид изкуство, значи сме спечелили. Актьорската професия изисква много жертви и доста труд. Това, което ще направим е да им разкажа за моя опит в киното и телевизията. А Теа ще им покаже техники в сценичния бой. Ще направим филмче заедно. Мисля, че ще се получи нещо много хубаво."

 Тинейджърите, които участват в творческата работилница, споделиха впечатленията си от първите занимания:

"Аз съм Майкъл. Работилницата върви добре, аз лично съм много доволен. Имам интерес към киното. И всеки от нас би научил нещо важно …Аз съм Крис, доволен съм, че актриса като Луиза Григорова ни води групата. Раздадоха ни сценарий и трябва да правим интерпретация. Александра от Стара Загора съм, от малка обичам да гледам филми и имам мечта да се занимавам с това. Много детайли разбрах за снимачния процес….Аз съм Кристина, много ми е интересно да науча повече за киното. В момента съм се запалила по българското кино. .."

Помощник - ръководител на Луиза Григорова  е Теа Маркова, която се изявява като една от успешните жени-каскадьорки в българското кино:

"Държим много децата да бъдат точни, искаме да им предадем много знания, и да им предадем нашия опит и да ги запалим към киното, което има нужда да се случва в България. Искаме да съчетаем полезното с приятното."

Тинейджърите във фестивала по изкуствата "The Bridge" усилено се готвят за предстоящия юбилеен концерт, който ние очакваме с интерес. Концертът ще бъде в събота, в бившето военно поделение, до средновековния замък „Баба Вида“, от 20 часа.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40