Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортът на Северозапада ще привлича туристи от съседна Сърбия

11
Снимка: Радио Видин


Вършец отбелязва "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". В продължение на месец жителите и гостите на Града на здравето ще могат да посетят културни и спортни прояви, организирани от Общината. Празникът ни даде повод да посетим отново Курорта на Северозапада и под сянката на чинарите да поговорим с неговите жители за живота, за туризма и за проблемите, които чакат своето решение. Петя Генова записа мненията им:

"Нормално се живее във Вършец, харесваме си града и си живуркаме. Но няма работа за младите, ходят по големите градове. Тук няма поминък. Иначе природата ни е дарила с всичко...Не работя, няма работа. Преди бях шофьор...Ние сме от Козлодуй, идваме за втори път, много е красиво. Миналата година бяхме, но за много малко време, сега си позволихме малко по-дълга почивчица заради климата, заради хората, заради спомени отпреди години. Много ни харесва, най-вече спокойствието..."
Снимка: Радио Видин
Община Вършец се старае да направи Празника си богат на събития, за да могат туристите, които посещават курорта, да им се насладят. Това обясни кметът Иван Лазаров и посочи някои от акцентите в програмата:

"Традиционно Община Вършец в последните дни на юли и първите на август организира и провежда Празника на курорта, минералната вода и балкана. Традиционно за този празник организираме много събития, стремим се да направим празника много богат, за да могат хората, които са тук, да се забавляват и да има за всекиго по нещо. Правим тематични вечери, има спортни турнири, има пленер по живопис. Стреми се да разтеглим Празника във времето, за да може по-голяма част от активния сезон да мине с празнични събития... Работим доста сериозно и с културния календар, който приемаме и провеждаме през целия туристически сезон, който е най-активен при нас е от началото на май до края на септември. Стремим се постоянно да има някакви събития, които да ангажират вниманието на гостите и да представляват интерес."
Снимка: Радио Видин
Освен през лятото, когато е активният туристически сезон във Вършец, общината се стреми да привлича посетители и през студените месеци от годината, каза Иван Лазаров:

"Община Вършец спечели един проект по Програмата за трансгранично сътрудничество с Община Сокобаня, Сърбия. Заедно искаме да разширим възможностите на трансграничния туризъм и да обогатим нашия културен календар през зимните месеци. По тази програма ще бъдат изградени еднотипни дървени къщички, в които ще се правят най-различни базари, ще се продават традиционни сувенири, напитки...Надяваме се да привлечем и гости от съседна Сърбия и да направим една обмяна на туристопотока..."

Основен приоритет на община Вършец е да предлага всички публични услуги така, че курортният град да впечатлява всички свои посетители и да привлича все повече нови гости. Това не е за сметка на данъкоплатците, обясни кметът:

"Не сме увеличили такса смет, това е много сериозно перо на общината, коства 350 000 лева собствено дофинансиране на разходите за чистота. Много голям разход е и поддържането на огромните паркови площи, които са богатството на нашия град. Надявам се да се справяме по най-добрия начин. Мога да кажа, че това коства страшно много усилия..."
Снимка: Радио Видин
Срещите с хората са постоянна задача на кмета на Община Вършец Иван Лазаров и на неговия екип. От най-сериозна подкрепа имат нужда хората в неравностойно положение, особено тези от малките населени места, каза градоначалникът:

"В малкия град хората търсят кмета за всичко - и за сватби, и за погребения. Ние сме тук да обърнем внимание и да решим дори и най-злободневните проблеми. Търсят ни за проблеми, които имат с комшиите, битови проблеми, за възможности да им помогнем. Особено възрастните хора, които са изоставени, са в най-тежко положение и трябва да им се обръща най-сериозно внимание...Оптимист съм и това ме мотивира за града и за развитието му. Мисля, че това е стимул и за целия екип, виждайки  Вършец да се  променя непрекъснато, това ни поддържа да работим все по-сериозно и амбициозно. Видно е в последните години колко се промени Вършец, направиха се доста инвестиции в инфраструктура, в туристически атракциони, спортна зала, пречиствателна станция и в момента се работят непрекъснато улици и тротоари. Чакаме и палеопарка, на етап обществена поръчка е."

Иван Лазаров покани слушателите на Радио Видин да гостуват на Празника на курорта, минералната вода и Балкана. Програмата за неговото отбелязване продължава до 17 август.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00