"Влизането на нашата държава в ЕС означава, че сме длъжни да спазваме изискванията и законите на Съюза - това е регламент 206 от 2009 година, който забранява внос на всякакви местни и млечни продукти от страни, които са трети за ЕС. Тези продукти са забранени. Още повече за сегашната усложнена обстановка от африканската чума - имаме заповед от министъра на земеделието, храните и горите, за забрана на внос. Гражданите на всеки един ГКПП могат да се информират от плакатите и табелите. Когато излизат извън държавата, визирам Сърбия, могат да питат колегите. Вносът е забранен. Граничният контрол е фитосанитарен такъв, т.е включва забрана на внос на посип и посявъчен материал. Освен този регламент на ЕС, има и инструкция за взаимодействие, разписана между "Митници", Агенцията по храните и полицейския граничен контрол - в нея са посочени стоките, които са под контрол и забрана. Тези документи ги има на сайта на БАБХ, могат да се прочетат и в Гуугъл. Повтарям, но нищо местно или от животински произход не може да се внася. Износът не ни касае, но човек трябва да е запознат с изискванията на отсрещната държава. Общо взето - може да се изнася всичко".
Ако не ни позволяват да внесем закупено от нас месо (продукт животински), какво се случва с него и със средствата, които ние сме заплатили за продукта?
"Ако от митницата намерят такъв продукт, извикват нас от инспекцията. Ние съставяме протокол от 4 екземпляра, месото се конфискува, а документът е за преносителя, за Гранична полиция, за митницата и за нас. Описваме всичко, подпечатваме го. При конфискацията месото се посипва с хлорна вар, поставяме го във фризер, ако количествата са големи. Извикваме специализиран автомобил и след това се унищожава в ескаритаж. Конфискатът по протокола се въвежда в дневника, там слагаме и бележката от ескаритажа, доказващ унищожаване. Средствата са за сметка на този, който не е прочел достатъчно".
Има ли значение дали внасяме продукт за лична консумация или го правим за дадена търговска верига?
"Вносът на месни и млечни продукти е възможно да се осъществи, когато държавата, от която се внася, е разрешена за внос в Съюза. Трябва и предприятието да бъде одобрено - това, от което се внася. Има нужда от сертификат - както на предприятието, така и на вносителя. На пункта се дава входен документ за ЕС. Сертификатът, който е оригиналният от мястото на товарене, остава на пункта за 3 години. На шофьора се дава копие и входен документ. Гражданите са частни лица - могат да внасят само за лична консумация. Това, което е разрешено, е 2 килограма мед, толкова килограми яйца, може да бъде внесена "една цяла риба" - т.е 20 килограма. Тя трябва да е изкормена и почистена. Разрешава се до 2 килограма храни, когато има малко дете или малко животно. И, разбира се, храна, която е за лична употреба - примерно да речем някой сандвич".
Няма общи ограничения за преноса на тези продукти, ако пътувате в ЕС, тъй като всички страни от Съюза трябва да се придържат към строги общи ветеринарни норми. Ако пристигате в ЕС (в този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) от страна, която не е сред изброените по-горе, не можете да носите със себе си месо или млечни продукти без официална ветеринарна документация.
С Регламент (ЕО) № 206/2009 на Комисията от 5 март 2009 година относно въвеждането в Общността на пратки с продукти от животински произход за лична консумация и за изменение на Регламент (ЕО) № 136/2004 (текст от значение за ЕИП) може да се запознаете тук.
Нерешени с години проблеми доведоха до свикване на общо събрание на жителите на село Връв, община Брегово. Това е първото такова събрание от поне 20 години, каза пред Радио Видин председателят на инициативния комитет Галя Маринова : "Като млад човек, естествено, много неща ме възмущават. Всичко е спряло по времето на комунизма и няма никакво..
Ученици от видинското Основно училище "Иван Вазов" проведоха преди дни инициатива "Ден на розовата фланелка". Проявата е част от Международния ден за борба с тормоза в училище , който се заражда в Канада и се провежда всяка последна сряда от месец февруари, обясни за Радио Видин Кирил Георгиев , педагогически съветник в училището:..
На 3-ти март 1878 година България беше освободена след близо 500 години османско владичество, но пътят към тази победа не е бил лесен и е бил изпълнен със стотици хиляди жертви. Освобождението на България не е просто исторически момент - то е символ на борбата за свобода, независимост и национално възраждане. През този период на тъмнина,..
Утре, на 4 март, в Културен център "Жул Паскин" във Видин, ще се проведе събитие, посветено на две от най-новите книги на професор Йосиф Аврамов - "Силата на парите - том 1“ История и теория на парите и "Силата на парите - том 2“ (България и еврото. Банково дело и ценни книжа) . Тези произведения ще ни запознаят с дълбокото значение на..
Днес отбелязваме един от най-светлите дни в българската история - 3-ти март, денят на освобождението на България. По този повод бяха организираха редица събития във Видин, които ни напомниха за цената на свободата и за всички герои, които са се жертвали за нашето бъдеще. След молитвата, в 10:45 часа пред паметника на румънските воини в село..
На 24 април 1877 година с манифест от руския император Александър II е обявената поредната Руско- Турска война, която за нас българите като народ, се явява Освободителна. На 27 юни руските войски навлизат в българска територия при град Свищов. Населението възторжено вярва, че свободата е близо. Изключение не правят и нашите предци от град..
Ден преди 3 март нека да отдадем почит на празника български. Сдружение за съхранение на национални традиции "Бдинци" - Видин организира на 3 март, националния празник на България, възстановка на събитията от 1877-1878 година. За подготовката ще ни разкаже Иво Иванов , председател на сдружението. Във възстановката ще участва и..