"Влизането на нашата държава в ЕС означава, че сме длъжни да спазваме изискванията и законите на Съюза - това е регламент 206 от 2009 година, който забранява внос на всякакви местни и млечни продукти от страни, които са трети за ЕС. Тези продукти са забранени. Още повече за сегашната усложнена обстановка от африканската чума - имаме заповед от министъра на земеделието, храните и горите, за забрана на внос. Гражданите на всеки един ГКПП могат да се информират от плакатите и табелите. Когато излизат извън държавата, визирам Сърбия, могат да питат колегите. Вносът е забранен. Граничният контрол е фитосанитарен такъв, т.е включва забрана на внос на посип и посявъчен материал. Освен този регламент на ЕС, има и инструкция за взаимодействие, разписана между "Митници", Агенцията по храните и полицейския граничен контрол - в нея са посочени стоките, които са под контрол и забрана. Тези документи ги има на сайта на БАБХ, могат да се прочетат и в Гуугъл. Повтарям, но нищо местно или от животински произход не може да се внася. Износът не ни касае, но човек трябва да е запознат с изискванията на отсрещната държава. Общо взето - може да се изнася всичко".
Ако не ни позволяват да внесем закупено от нас месо (продукт животински), какво се случва с него и със средствата, които ние сме заплатили за продукта?
"Ако от митницата намерят такъв продукт, извикват нас от инспекцията. Ние съставяме протокол от 4 екземпляра, месото се конфискува, а документът е за преносителя, за Гранична полиция, за митницата и за нас. Описваме всичко, подпечатваме го. При конфискацията месото се посипва с хлорна вар, поставяме го във фризер, ако количествата са големи. Извикваме специализиран автомобил и след това се унищожава в ескаритаж. Конфискатът по протокола се въвежда в дневника, там слагаме и бележката от ескаритажа, доказващ унищожаване. Средствата са за сметка на този, който не е прочел достатъчно".
Има ли значение дали внасяме продукт за лична консумация или го правим за дадена търговска верига?
"Вносът на месни и млечни продукти е възможно да се осъществи, когато държавата, от която се внася, е разрешена за внос в Съюза. Трябва и предприятието да бъде одобрено - това, от което се внася. Има нужда от сертификат - както на предприятието, така и на вносителя. На пункта се дава входен документ за ЕС. Сертификатът, който е оригиналният от мястото на товарене, остава на пункта за 3 години. На шофьора се дава копие и входен документ. Гражданите са частни лица - могат да внасят само за лична консумация. Това, което е разрешено, е 2 килограма мед, толкова килограми яйца, може да бъде внесена "една цяла риба" - т.е 20 килограма. Тя трябва да е изкормена и почистена. Разрешава се до 2 килограма храни, когато има малко дете или малко животно. И, разбира се, храна, която е за лична употреба - примерно да речем някой сандвич".
Няма общи ограничения за преноса на тези продукти, ако пътувате в ЕС, тъй като всички страни от Съюза трябва да се придържат към строги общи ветеринарни норми. Ако пристигате в ЕС (в този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) от страна, която не е сред изброените по-горе, не можете да носите със себе си месо или млечни продукти без официална ветеринарна документация.
С Регламент (ЕО) № 206/2009 на Комисията от 5 март 2009 година относно въвеждането в Общността на пратки с продукти от животински произход за лична консумация и за изменение на Регламент (ЕО) № 136/2004 (текст от значение за ЕИП) може да се запознаете тук.
Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото; сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш." /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..
Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..
В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..
Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..
Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове! В последните..
Кучетата - най-добрите приятели на човека! Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..
Традиционната акция "Зима" стартира от утре, 1 ноември. Тя ще продължи през целия месец, по време на който ще се осъществява засилен контрол и ще се провеждат специализирани операции с цел подобряване на обстановката по безопасност на движение и намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Акция "Зима" отново ще премине на 3 етапа с 3..