Милиони професионалисти в цял свят празнуват на 20-ти октомври Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.
Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на Worldchefs Д-р Бил Галахър. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването на Световната асоциация на Готвачите (The World Association of Chefs' Societies, по-късно преименувана в Worldchefs) в Париж, Франция през 1928 г. а на това първо събиране, легендарният Огюст Ескофиер е бил избран за първи почетен президент на Worldchefs от присъстващите 65 делегати от 17 държави. В наши дни световната асоциация включва над 100 асоциации на готвачи от цял свят.
Предизвикателство ли е да си готвач? Емил Георгиев е собственик на ресторант във Видин, с опит в кулинарията от цял свят:
"Работил съм в различни държави, различни кухни, различни националности. Любовта към кулинарията ме накара да започна с професията. Работил съм в Чехия, Германия, Америка, Кипър, Италия и др. Така трупаш опит, виждаш нови продукти, подправки, нови методи. Колкото е трудно, толкова е и предизвикателно. Забравяш за лично време, работиш всеки ден по 12, 14, 16 ч. Като обичаш професията, не ти тежи. Дори като свършим работа, пак с това се занимаваме, четем нови тенденции. Наскоро гледах колега - преподава курсове за любители."
Изготвянето на едно меню за ресторант е сложно и трудно, споделя Емил Георгиев:
"Какво ще се предлага, каква е кухнята, какви продукти може да намериш в дадената област- не е лесно. На всички състезания, които сме ходили, има между 5-10 % жени, останалото са мъже. Което ме навежда на мисълта, че мъжете са по-добри готвачи или обичат повече професията. Жени се срещат в "карвинг-а", което са разни изображения от плодове. Всеки може да си мисли, че един готвач има изобилие от най-вкусни храни, но не е така. Повечето случаи се храним на крак, седнали в някой ъгъл, нещо сглобено за 2 секунди, просто да е храна, за да можем след това продължим работа. Едно от основните неща с, които се храним е сандвича- той е най-лесен. Професията изисква търпение, нерви и време. Меню със здравословна храна е трудно да се поддържа."
Повечето видинчани обичат да готвят, стига това да не е по задължение, показва анкета:
"Обичам да готвя, доставя ми удоволствие. Предпочитам да готвя нещо по-сериозно, това ми е задължение. Смятам, че готвачите са много ценни. Мисля, че мъжете професионалисти са по-добри, но в ежедневието жените са по-добри... Готвя и като хоби, и като задължение... Не обичам да готвя, съпруга готви по-хубаво, оставям го да цапа и после мия...Обичам да готвя мъжки работи, салата за ракията, пържени яйца..."
Със сигурност всеки обича до похапва вкусно приготвена храна. Професията, обаче е трудоемка и неблагодарна и изисква отдаденост, споделят от бранша. Иначе кулинарията се е развила много през последните 100 години и една от основните причини е новите и иновативни техники на приготвяне на храната, както и по-добрите методи на съхранение и пренасяне на хранителни продукти от всички точки на планетата.
Директори на държавни горски стопанства присъстваха на тържественото честване на Седмицата на гората , което се проведе в Берковица. В миналото Седмицата на гората се е наричала Празник на залесяването. Тази година се навършват 100 години от неговото първо честване, макар че действията по възстановяването, стопанисването и опазването на българските..
Православен храм искат жители на Зли дол, община Мездра. В селото никога досега не е имало църква и за да се осъществи идеята, е създаден инициативен комитет. Борбата за изграждането на параклис е от няколко години. Осигурен е терен, местен предприемач и Общината ще подпомогнат строителството, но преди това трябва да бъде решен проблем с..
Правнучка на защитника на Белоградчик - поручик Дворянов, спечели голямата награда на Третото международно виртуално биенале "Интуитив". Лиляна Дворянова е отличена сред близо 160 творци от 39 държави, като за първи път наградата остава в България. В събитието, организирано от Салона за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик, участваха..
Служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин представиха основни правила за поведение при бедствия и аварии пред първокласници и второкласници от СУ „Свети свети Кирил и Методий" в града . Децата разбраха как да се държат по време на пожар, наводнение и земетресение. Те имаха и възможността да се..
Намалена минималната възраст за водачи на камион и автобус предвижда една от промените в правилата на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха приети от европарламента. Целта на мярката е борба с недостига на професионални шофьори. Според промените минималната възраст за водач на камион ще бъде намалена от 21 на 18 години, а за водач на..
21 Spices е съвместен проект на двама перкусионисти от световна величина – Трилок Гурту и Саймън Филипс с NDR Bigband. Записът на албума е основно концертен, осъществен на Drums 'n' Percussion Paderborn Festival през май, 2010 г. в Heinz Nixdorf Museums Forum - Германия. Студийната част е реализирана в NDR Studio Hamburg. Диригент е Jord Achim..
Информация за пътно-транспортния травматизъм за първото тримесечие на годината и предприетите и планираните мерки за подобряване на безопасността на движението по пътищата бяха представени на заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата, председателствано от заместник-областния управител на Видин Ирена Николова...