Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Русенския университет отбелязват днес

Снимка: Полина Тодорова

На 12 ноември Русенският университет "Ангел Кънчев" празнува. Университетът отбелязва  74-години от създаването си и 169-годишнината от рождението на патрона си - Ангел Кънчев. На тържеството бяха наградени студенти и факултети за приноса им в развитието на висшето учебно заведение - каза  ректорът  член кореспондент проф Христо Белоев:



"С чувство на удовлетвореност посрещаме празника. С филиалите във Видин, Силистра и Разград определено този регион го покриваме с над 50 бакалавърски и над 80 магистърски специалности. Позиционирали сме се много силно в Трансграничния регион с много наши румънски партньори. Участваме в две големи международни организации. Имаме седалище в Букурещ и в Гюргево. Протягаме ръка към българите в Молдова в Тераклийския държавен университет "Григорий Цамблак" , да стане филиал на Русенския университет….Видинският филиал е една гордост за нас. Там имаме няколко специалности, интересът определено е към педагогически специалности. Може би следващата година ще разкрием педагогика на обучението по двойка специалности.."


Във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин вече четвърта година има прием. Приблизително 600 студенти се обучават в шест специалности. Най-новата специалност, която се радва на голям интерес е "История и български език и литература".


Веселина Георгиева е студент първа година, в тази специалност. Тя е семейна, с две деца, работи и успоредно с това намира време да учи:


"Български и история си харесвам от ученическите години, намирам време да уча. Добре е измислена системата, преподават ни систематизирано. ….Много удобно е. Избрах тази специалност, защото ми допада….като цяло това е голямо облекчение за хората от града ни и от областта…"


Първа година студент в специалността "История и български език и литература" е и Евелина Тодорова от Видин, която сподели:


"Тази специалност е за мен, харесва ми работата с деца, работя, имам дете и успоредно с това успявам да уча. Оправдаха ми се очакванията, преподават ни страхотни професионалисти…"


Във Филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин тази година първите студенти ще вземат своите дипломи със степен "Бакалавър".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00