Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешки съдби във филма "100-годишна граница"

Снимка: Фейсбук


Днешната ни актуална тема е свързана със 100 години Ньойски договор и инициативата на Околобългарско за създаване на филм, свързан с Ньойския договор, наречен "100-годишна граница". Младите хора от Околобългарско и видинското момиче Антонина Лозанова си поставят за цел със спомена за Ньойския договор да започне ново обединение сред нас, българите. Това  лятото те посещават  Западните покрайннини,  Цариброд и селата около границата и снимат документалния филм- "100-годишна граница", един филм за живота на семействата и родовете , разделени от Великите сили,  и за това дали все още споменът от трагичния акт е жив. 

"Смятаме, че проблемите в нашето общества се коренят много по-надълбоко, не са от последните десетина година. Събитието, което разделя българската нация на две страни, може би това е българското национално разединение на българския народ. Решихме да се върнем там да проследим личните истории на хората, как са се променили съдбите им, да проверим как те живеят в Сърбия. Хората определят като ужас войната. Тези хора са запазили българското в себе си и се наричат с гордост българи. Нашата цел беше да покажем личните истории на хората."

През този ноември на страницата на Околобългарско се публикуват снимки  от региона на Западни покрайнини, разделени села между Сърбия и България, факти , посветени на Ньой и Западните покрайнини, снощи бе представен  късометражния документален филм "100-годишна граница". Разговорът ми с един от създателите на филма Антонина Лозанова продължава

"Въпреки че са отделено преди много години, тези хора не се оплакват. Посетихме много малки селца, те ни нагостиха. Ние не гоним нещо политическо, искахме да покажем човешки съдби, чисто човешкото. Можем да се поучим от тези хора."

От 20 ноември може да се гледа филма „100-годишна граница" на страницата на проекта. От Околобългарско отправят покана към всеки, който има желание, да се включи в популяризирането на тази тема. Младите хора желаят  това да се превърне в национална кампания, с която да обърне внимание на нуждата от обединяваща кауза на обикновените хора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00