Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорството е втори шанс за живот

Памела Пекова, на която е извършена първата у нас чернодробна трансплантация
Снимка: Радио Видин


Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган, казват от Българския червен кръст, който е партньор на Министерството на здравеопазването в кампанията "Да!За живот!“. В рамките на инициативата доброволци разпространяват "донорски карти“, чието попълване показва волята на притежателя. Това е тема, по която в семействата не се говори, казва  Юлия Кръстева от специалист в Българския младежки червен кръст във Враца:

"Ние разпространяваме донорските карти, даваме информация. Доброволците са обучени от специалисти на РЗИ-Враца. Най-важното послание е, че органното донорство може да спаси живот. Необходимо е да се говори за него. Решаващата дума след необратимия процес имат близките, затова смятаме че е тема, по която трябва да се говори в семейството".

От 28 държави-членки на Европейския съюз България е на последно място по брой трансплантирани хора на милион население, сочи статистиката. Едномесечната кампанията в подкрепа на донорството ще продължи до пети декември

Първата трансплантация на черен дроб у нас в извършена преди 15 години в университетската болница "Лозенец“. Памела Пекова от град Кула тогава е  само на седем месеца. Неин донор е баща ѝ. Днес Памела е ученичка и за операцията ѝ напомня само белега:. 

"Аз съм в 9 клас, интересувам се от спортни танци. Уча руски, английски. Нямам любим предмет, но съм ученолюбива. Все още не знам какво искам да правя в бъдеще, но харесвам фризьорството. Белегът ще остане за цял живот. От малка майка ми ми разказваше за това, което се е случило. Срещала съм се с лекарите, които направиха трансплантацията".


Повече по темата ще чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Наделник" от 20 октомври 2024 година

"Неделник" брой 511 е тук. Какво ви предлагам: Във видинската библиотеката беше представянето на сборника с разкази на Анелия Гешева "Жени без мъже" . Книгата съдържа 24 истории от живота, които не са по действителен случай, но са много реалистични. Представянето събра много хора почитатели на добрата книга и на творчеството..

публикувано на 20.10.24 в 13:54

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 20.10.24 в 08:00

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51