Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се справи ли Северозападът с мръсния въздух


Горенето на отпадъци да стане престъпление- такава законова поправка внесоха миналата седмица депутати от ПП ГЕРБ. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и зам. председател на управляващата партия и настоява за инкриминирането на горенето на отпадъци от доста време. Според нея, това би ограничило изгарянето на стари дрехи, гуми, кабели, масла за отопление. В момента се налагат санкции, които по думите на Йорданка Фандъкова са неефективни и често се "неглижират". Ще стане ли горенето на отпадъци престъпление и как се справя българският Северозапад с този проблем? Според Александър Ненков, зам. председател на ПГ на ГЕРБ, целта не е да се вкарват хората в затвора, а това е крайна, превантивна мярка и допълнение към вече съществуващ текст. Тези мерки са, за да се подобри качеството на въздуха. В проекта е инкриминирано горенето на каучук, пластмаса, текстил и други. Не е ли, обаче това крайна тази мярка, особено в българския Северозапад, където хората продължават да са най- бедни в Европа- това попитахме народния представител от ПП ГЕРБ от видинския регион Владимир Тошев:

"В крайни ситуации, явно е, че трябва да се вземат конкретни и нелеки мерки, за да се реши проблема. Специално за Видин и видинска област досега се даваха енергийни помощи за хора, които нямат възможност сами да си сменят начина на отопление през зимния сезон. В действителност не знам колко хора знаят, че до 2021 година за видинска община са заделени от европейски фондове 12 млн. лева, за да се направят алтернативни източници на отопление и да се подкрепят всички хора, които желаят да си сменят начина на отопление."- обясни Владимир Тошев.

Редица областни и общински ръководства във Видин се обявяваха за газифицирането на региона, но до днес това така и не се случи. Каква е основната причина, при положение, че градът остава един от малкото в страната, в който домакинствата не са централно газифицирани? Може ли това да реши донякъде проблема с мръсния въздух в региона- това попитахме още народния представител Владимир Тошев.

"Газифицирането може да реши проблема, стига пак да има инициатива от гражданите и от бизнеса, защото, за да се реши проблема в газифицирането на областния център трябва да има достатъчно семейства, които да искат да се газифицират."

Преди няколко години във Видин, представители на местния бизнес реализираха проект, състоящ се в закупуване, асемблиране и инсталиране на станции за измерване на запрашеността на въздуха в града. Целта на този проект бе да се насочи вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух във Видин и де се реши проблема. Всеки човек с интернет достъп от различно устройство може да получи информация от измерванията на станциите за запрашеността в града на интернет адрес: http://airvidin.info. Как функционира днес този проект и знаят ли видинчани за него- разговаряхме с инж. Мартин Петров, изпълнителен директор на компания за електронни компоненти във Видин, който е един от кординаторите на проекта:

"Ние от Видин бяхме сред първите апостоли, които стартирахме с 5 устройства през 2017 година и в момента в областта са около 11 работещи такива. Имаме наблюдения вече повече от три години по темата. Всеки наш съгражданин може да се информира в реално време на http://airvidin.info. Дори и в този момент, в който говорим с вас, нормите са от 4 до 6 пъти в превишение."- коментира Мартин Петров.

Информирани ли са видинчани за качеството на въздуха, който дишат и интересуват ли се от това- попитахме в анкета по темата:

"Аз специално не виждам много информация по този въпрос ... Нищо не се говори, нищо не се казва, освен централно ... Аз не мога да определя за мен как е, но си има специалисти, които замерват и го казват, че въздухът е замърсен."- коментираха видинчани.

Могат ли хората да избират мястото, където да живеят днес, предвид качеството на въздуха, който дишат и трябва ли да бъдат ежедневно информирани - още от Николай Сиджимов, изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България. Подкрепя ли Асоциацията предложението на управляващите?

"С две ръце го подкрепям и мисля, че всеки един, който се занимава с околна среда и знае какво е положението в България би направил всичко да подкрепи усилията на правителството в тази насока. Хората задължително трябва да са информирани за качеството на въздуха, който дишат и за това, какво следва от безконтролното изгаряне на отпадъци."- поясни Николай Сиджимов.

По- сериозните мерки за дълготрайно намаляване на замърсяването остават за следващите години. Те включват подмяна на печките на твърдо гориво на домакинствата с по-екологични алтернативи за отопление. Евентуалните ограничения за движение на по-замърсяващи автомобили също са част от предстоящите евентуални мерки против замърсяването на въздуха в градовете. Потърсихме Община Видин. Разговаряхме с инж. Борислав Борисов, началник отдел "Екология, инфраструктура, инженерни мрежи и съоръжения":

"Ако погледнем показателите, които характеризират качеството на атмосферния въздух в град Видин ще видим, че имаме проблем само с един показател, а той е фините прахови частици под 10 микрометъра или така наречените ФПЧ 10. Всички останали показатели са в норма ... Намаляването на замърсяването на атмосферния въздух не може да се постигне само с едно действие или с една мярка. Трябва да се прилагат различни мерки."- каза инж. Борислав Борисов и допълни: "Община Видин вече започна работа по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух", който се финансира от ОП "Околна среда" и е за около 12 млн. лева. Този проект е насочен към намаляването на фините прахови частици 10 от битовото отопление, чрез подмяната на отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще се предложи на гражданите да се подменят тези горивни инсталации са такива, работещи на пелети."

В крайна сметка ще стане ли горенето на отпадъци престъпление предстои да разберем и да си пожелаем общините в Северозападна България да се справят все по- добре с този проблем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45