Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александрина Попова: Жената, която пътува, за да разказва истории

Днес ще ви срещнем с Александрина Попова , родом от Стара Загора, където прекарва първите пет години от живота си. По-късно съдбата я отвежда в Пловдив, където живее близо три десетилетия, а от две години насам е жител на столицата. Интересното е, че любовта я среща в лицето на мъж от Видин, поради което тя с усмивка се определя като "видинска..

публикувано на 29.07.25 в 17:40

Планинско катерене - новото предизвикателство за видинчанина, който изкачва върхове

Видинчанинът Светослав Евгениев, запален планинар, за когото Радио Видин писа  преди две години , че за два дена е изкачил четири алпийски четирихилядника, се завърна от поредното си приключение в Австрия. Планинско катерене е новото предизвикателство, което предприемат той и неговите приятели. Те участват в два сравнително сложни маршрута в..

публикувано на 29.07.25 в 15:10

Деца от Враца заемат първите места в конкурс за магически разказ

Две деца от Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом - Враца се класират на първите места в провелия се литературен конкурс за детски магически разказ. Тази година темата беше “Моят полет около света”. За втора поредна година Огняна Илиева печели първо място в конкурса . Огняна е на 12 години, като тази година ще бъде 7...

публикувано на 29.07.25 в 14:00

Църквата в село Антимово спешно се нуждае от ремонт

Църковният храм "Свети Великомъченик  Георги" във видинското село Антимово има нужда от спешен ремонт. Покривът тече от години и поврежда стенописите. Мазилката пада, прозорците са изпочупени, казва кметът на населеното място Пламен Станев, който е и дългогодишен председател на местното читалище:  " Покривът на храма е в много лошо..

публикувано на 29.07.25 в 13:00

Моден наръчник за жегите: лен, памук и лекота

С настъпването на юлските жеги, модата ни изправя пред едно от най-големите си изпитания - това как да изглеждаме и да се чувстваме добре, без да се разтапяме от жега. Ключовата дума е "лекота". През лятото заложете на свободни кройки, естествени материи като лен и памук, и светли, отразяващи слънчевата светлина цветове . Избягвайте синтетиката -..

публикувано на 29.07.25 в 13:00

Карта на чешмите в България: Къде да намерим безплатна питейна вода в жегата

В разгара на лятото търсим сянка, прохлада и… чешма с питейна вода. А колко от тях всъщност знаем, че съществуват дори в собствения ни град? Оказва се, че вече няколко години има  Карта на чешмите в България . Не е новост, говорили сме за нея и с нейната създателка - активистът за по-чиста околна среда - Симона Стилиянова . Но именно..

публикувано на 28.07.25 в 15:35
Републикански път III-1142

Сигнал до Радио ВИДИН раздвижи ремонта на пътен участък

Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..

публикувано на 28.07.25 в 15:30