Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2019-та за хората от Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Видинчани ще запомнят 2019 година с ремонта на площада и с кметските избори.

"Нищо не се е случило. Площадът не е направен като хората, така си отбиха грижата. 2020 да е малко по-добре. Пенсиите малко да увеличат... Нищо добро, за съжаление няма и да се случи, как вървят нещата. Млади хора няма, няма работа, бъдеще никакво... Освен центъра, нищо друго, и сме с нов кмет. Да вдигнат заплатите, пенсиите и да оправят улиците... Промени се управлението, да се надяваме към по-добро... Нищо не се е променило и няма и да се промени...", коментираха жители на Видин.

Как видя отиваща си година социологът от Видин Любен Добрев?

"Стандартна година, което за мен означава, че нищо не се е променило. Може би кметските избори показаха тази тенденция- хората явно не са доволни от предишното управление, затова голяма част от тях решиха да подкрепят друг кандидат, разчитайки, че нещо ще се промени. Ако гледаме отчетите като изхарчени пари, това са предимно еврофондове, доста пари се похарчиха, друг е въпросът дали това беше идеята. Това само по себе си не покрива очакванията на хората за стандарт на живот и т.н."


2019 година е успешна за жителите на Враца, смята журналистът Иво Йорданов. През годината приключи водният цикъл на града и бяха асфалтирани изключително много улици.

"Втората добра новина дойде в края на годината, когато стана ясно, че пътят Ботевград - Мездра ще бъде разширен и неговото строителство ще започне още през 2020 година. По отношение на инфраструктурата третото важно нещо беше ремонтът на изключително много спортни съоръжения."

Още едно постижения за врачани през годината- привличането на инвеститори, което се дължи на кмета на Враца Калин Каменов:

"Наличието на два завода в новата индустриална зона е знак, че Враца отново ще бъде център на индустрия, което ще означава работни места и доходи за хората."

"Каквато изпращам, такава и посрещам. То не е едно- водата спира непрекъснато, ако има вода, ток няма. Така че има много за работа. Искам чудеса... Така си е добре нашият град, всичко си е хубаво, направено- нови улици, огради нови... Сравнително добра година. Посрещаме новата година с очакване да бъдем по-добре...", казаха жители на Монтана пред Любо Андреев.


Граждани поискаха създаване на Държавен инвестиционен фонд "Северозапад", за който да се предвиди финансиране в Бюджет 2020. Гражданската инициатива за Северозападна България беше сформирана през октомври тази година, но идеята за фонда за Северозападна България е още от преди една година, обясни Камелия Трифонова от Монтана- председател на инициативния комитет за създаване на Фонд "Северозапад":

"Една група ентусиасти седнахме и мислихме какъв е най- големият проблем на Северозапада. Смятаме, че основен проблем е демографската криза, която вече някои я определят и като демографска катастрофа. И поради тази причина наред с всички инфраструктурни проекти, които се реализират и които, разбира се, са полезни за Северозапада, смятаме, че трябва да се обърне много сериозно внимание и на човешкия капитал. Затова предложихме създаването на Фонд "Северозапад", с който да се финансират мерки за борба с демографската криза. Какви биха могли да бъдат те? На един млад човек, за да остане тук, му е необходимо да има високоплатена работа, която може да се случи със създаване, подкрепа или условия за развитие на едно такова високотехнологично производство, защото в такова производство се получават по- високи възнаграждения."

Подкрепа за млади семейства, жилищна политика, финансови стимули, стипендии за студенти, които след това поемат ангажимент да останат да работят в региона- това са част от мерките, предвидени в този държавен фонд "Северозапад". През октомври предложението е внесено в Народното събрание, водени са разговори и с парламентарната грапа на "БСП за България". В подкрепа на инициативата са събрани и над 2000 подписа:

"И тя беше внесена в алтернативния бюджет на БСП, който беше предложен при гласуването на държавния бюджет. За съжаление това не беше подкрепено."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42