Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Симеон Матев

Симеон Матев: Във Видинско скоро няма да има сняг

Части от България осъмнаха в сняг. На много места в страната, най-вече в Западна България, заваля късно снощи. Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за 13 области, сред които Видин , Враца и Монтана . Във Видинско обаче скоро сняг няма да има, посочи климатологът  Симеон Матев , преподавател в катедра "Климатология, хидрология и..

публикувано на 12.11.24 в 15:00

Среща с режисьора на филма за Гунди вдъхновява ученици

Срещата на учениците от ПГ „Васил Левски“ в Мездра със създателите на българския филм „Гунди – легенда за любовта“ – режисьора Димитър Димитров и оператора Борислав Славков, премина при голям интерес и силни вълнения. Как възниква идеята за това събитие, разказа директорът на училището Мирослав Павлов:  "Срещата с подобен тип хора..

публикувано на 12.11.24 в 14:00

Съботният пазар във Видин – място за търговия и приятелски срещи

Съботният пазар във Видин през есента е изпълнен с топлите багри на есента, които струят от шарените зеленчуци, плодове и пъстрите цветя през този сезон. Мястото вече е част от живота на много видинчани. На пазара в съботния ден идват стотици хора, защото знаят, че тук може да се намери всичко - от традиционния червен и праз лук, тиквата и..

публикувано на 12.11.24 в 13:00
Румяна Димитрова

Румяна Димитрова: Готови ли сте с празничните визии през декември?

Ето, че дойде и времето в месеца, когато си говорим за мода и модни тенденции. А с настъпването на декември идва и времето за празнични събития - коктейли, фирмени партита и семейни вечери, където всички искат да изглеждат стилно и празнично. Всяка зима бляскавите и металически материи се завръщат като основен акцент в празничните..

публикувано на 11.11.24 в 16:00

Съюзът на младите писатели в Монтана обяви конкурс за комичен разказ

За втора поредна година Съюзът на младите писатели в Монтана обявяват национален конкурс за разказ. За разлика от миналата година, когато произведенията трябваше да предизвикат всякакви емоции, то сега те са концентрирани върху смеха. Именно затова и темата е:  "Смях до сълзи - Истории, които не бихте си измислили" , каза  Димитър Петров ,..

публикувано на 11.11.24 в 15:00
Милан Миланов- Революцията

Милан Миланов: "Закъснелият богомил" от село Ягодово

Милан Миланов, по прякор Революцията , е личност от най-новата история на Северозападна България. Приживе е наричан още човека-епоха, съвременния будител и дори закъснял богомил. Той силно е вярвал, че Берковица може да се превърне в привлекателно курортно селище с неповторима природа и културно-историческо минало.  Точно по тази причина, той..

публикувано на 11.11.24 в 14:29

Читалището в Козлодуй празнува

В град Козлодуй отбелязват 145-годишнина от създаването на Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев" . За планираните събития, по време на празничните дни, ни разказа повече Силвия Маринова - секретар на културното средище: "Програмата, посветена на годишнината, е систематизирана в няколко дни. На 11 ноември ще открием изложба на..

публикувано на 11.11.24 в 14:08