В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.
"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"
Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:
"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5 атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."
Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:
"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."
Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:
"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."
Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.
Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:
"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."
Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.
Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов
Търпение, постоянство и упоритост са необходими, за да може човек да стане лекар, смята началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на видинската болница "Св. Петка" д-р Вилхелм Елисеев . Неговият професионален път започва през 1984 година, след като година по-рано завършва медицина. Придобива специалност "Анестезиология и..
Под епидемичните нива се задържа заболеваемостта от характерните за сезона остри респираторни инфекции , сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Видин . Досега не са установени случаи на грип, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова . "Заболеваемостта през последните две седмици, в..
На проведената в петък сесия на Общински съвет – Берковица бе разгледана докладна за актуализиране на промилите за Такса битови отпадъци (ТБО). Мотивите са, че таксата за битови отпадъци не е актуализирана повече от 10 години, като в този период разходите за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддръжка на депа и рециклиране са..
Ясна е вече празничната програма (виж тук ) във Видин за месец декември. Тя стартира днес, 2 декември, със запалване на коледните светлини на пл."Бдинци" в града. Тържеството започва в 17:30 часа, каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Борислава Борисова : "Очакваме да има много деца, както, разбира се, и техните родители - ще има много..
Днес в рубриката "Децата на фокус" ще говорим за така нареченото "тръшкане". Състояние, с което всеки родител се е сблъсквал в някакъв момент. Често изникват въпроси дали това поведение е нормално и случва ли се на всички деца. Отговор на тези въпроси ни дава психологът Лидия Николова : "Тръшкането се наблюдава през целия период на..
Днес си припомняме за личността на Христо Даскалов - възрожденски и следосвобожденски учител, просветител, читалищен деец и общественик, оставил ценни сведения от първо лице за икономическото, политическо, културно и просветно развитие на Враца през 70-те и 80-те години на XIX век. Преди дни в Регионалния исторически музей в областния град..
Родена е на 2 декември 1978 година във Виктория, Британска Колумбия, Канада. Канадката от португалски произход, която днес ще слушаме, е обаятелната певица, по която светът лудна заради невиждана и нечувана смесица от различни стилове, които изпълнява, формиращи ярката й индивидуалност. Тя е Нели Фуртадо и едва ли има музикален ценител,..