Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно училище "Христо Ботев" в Арчар залага на професионалната подготовка

Ширин Шахин, директор: "Родителите искат децата им да имат професия"

5
Снимка: Личен архив


В рубриката "В училище" гостуваме на Средно училище "Христо Ботев" в село Арчар. Поводът- в момента  фокусът в българската образователна система е насочен към професионалното образование и към т.нар. СТЕМ професии или професии на бъдещето. 


До 15 януари директорите на училища трябваше да представят в РУО мотивирани предложения относно броя на паралелките, броя на учениците, профилите и специалностите от професии по форми на обучение. За паралелките с професионална подготовка директорите трябваше да представят становища за необходимостта от кадри по дадената специалност. В училището в Арчар учениците учат в професионална паралелка специалност "Озеленител, цветарство", която се радва на интерес - каза директорката Ширин Шахин:


"В момента имаме три випуска 8,9,10 клас, които са с професия "Озеленител - цветарство". Имаме много добър преподавател по професионалните предмети, която е агроном, доктор на науките, Красимира Владимирова. По проект на ПУДОС създадохме градинка в двора на училището. Преди три години професията ни беше "Производство на хляб и хлебни изделия", но имахме трудности, защото нямахме база в Арчар. А сега за цветарството използваме двора на училището, който е голям- там си прилагат уменията. За следващата учебна година сме подали заявка за професия „Лозаровинарство“, има интерес. И за нас ще бъде ново, имаме подкрепата на работодателски организации.  В 100% от случаите родителите предпочитат ученика да има професия, да не е само със средно образование, а и да получи професия, което определено е по-добре. Действително няма толкова работни места на пазара на труда, но все пак, имайки документ и професия- това ти дава повече възможности да се реализираш."


За съжаление в началото на новата учебна година учениците са 327, а към момента- пет месеца по-късно, са намалели с 62-ма, и сега са 265. Това си има своето обяснение, според Ширин Шахин. Все по-голям е броят на семействата, които напускат селото и заминават да живеят в чужбина и в другите градове, където има работа:


„Не са отпаднали, но са извън системата, защото много малко учат в чужбина. Тези, които успяваме да ги задържим, ги задържаме с множество занимания. Работим по всички възможни проекти, използваме всякакъв вид извънкласни дейности. В училището имаме мажоретен състав, духов оркестър, танцов състав, има 11-12 групи "Подкрепа за успех", в тези групи има и такива, които надграждат знанията си. Има интерес. Имаме нов преподавател по музика, който обогатява репертоара на учениците. По принцип музиката е в кръвта на учениците ни. Това ги привлича. Назначихме образователен медиатор, колегата ни върши "черната" работа и постоянно е във връзка с класен ръководител, с възпитател, целодневно е на разположение на колегите и мога да се похваля, че има успех тази длъжност."

Повече може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00