Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От какво зависи благоденствието на нашите деца?

Снимка: Катя Борисова



На 45-то място се нарежда България в класация, представена от Световната здравна организация, според която нито една държава не предлага на децата си шанс за здравословно отглеждане и подходяща обстановка за тяхното бъдеще. Климатичните промени, вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат децата на риск, анализират експерти.

Анкетата сред видинчани показва разнопосочни мнения по темата:

"В други времена ситуацията беше различна. Не сме имали проблеми с каквото и да е. При обезспокоителен случай винаги ни подаваха ръка. Ситуацията е комплексна, но ролята на правителството е изключително отговорна... Децата и в България имат подходяща обстановка, но не е достатъчно развита. Трябва да се развие отношението към младите - да се набляга на грижата. Здравословното отглеждане зависи както от родители, така и от здравната система. Трябва да се осигурят безплатни профилактични прегледи. Истината е, че ако нещо не се рекламира, то не може да се купува. Икономиката определя света. Но е и вярно, че едно дете може да види всичко в магазина, може да наблюдава пример у дома... Видин е спокоен, но не е чист. Проблемът с мръсния въздух е водещият екологичен проблем. Хората трябва да бъдем внимателни и отговори, защото бъдещето зависи от нас".

Докладът на СЗО, Детския фонд на ООН и комисията Лансет нарежда 180 държави според възможностите им дете да "благоденства" с фокус върху здраве и факторите за благополучие, сред които образование, изхранване и детска смъртност. На челните места са Норвегия, Южна Корея, Холандия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, а десета е Великобритания. Експертите по детско здраве предупреждават в доклада, че са нужни радикални реформи от правителствата по света.

Преди да търсим проблема в правителствата, трябва всеки индивид да поеме отговорност за своите действия, коментираме темата с психолога в Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин Боряна Ангелова:

"Тенденциите са негативни. Когато една държава има проблем, не бива да се изключва и собствената отговорност на хората, техния избор. Самите родители често прибягват до "модерни" възпитателни мерки и методи - ползване на таблети и смартфони още от детската градина. Бащи и майки са ни питали как да се ограничи това влияние на днешните устройства. Нашият съвет е да се налагат строги правила. Възпитанието минава през правила и здравословни навици, които семейната среда определя. Не бива да виним институциите за всичко. Първите възприятия на детето за света идват именно от семейството".

Можем да се съгласим, че всеки родител се стреми да даде най-доброто от себе си във възпитанието на децата. Търсенето на отговори, наблюдаването и е корекцията на допуснатите грешки е основен момент при всеки родител. Да погледнем тибетците, които смятат, че ако нещо във възпитанието им се пропусне, децата израстват несигурни, плахи, без особен интерес към живота, с редица зависимости. Този народ смята, че съществуват четири етапа на възпитание. Първият  е до 5-годишна възраст и с детето трябва да се отнасяме като с крал. В следващия, до 10-годишна възраст, с детето в Тибет се отнасят като с роб. До 15-та годишна възраст, в третия етап, с детето се отнасят като с равен, за да завършат с последния, за който е характерно детето да се радва на уважение.

Докладът подчертава още заплахата за децата от вредния маркетинг. Посочва се, че децата са изложени на поне 30 000 тв реклами годишно, включително на алкохол, нездравословни храни и безалкохолни напитки с големи количества захар. 

"Предлагането зависи от търсенето. Социални експерименти доказват, че човек може да се храни здравословно. Бързите храни не са толкова евтини, колкото се предполага. Детето попива от домашната среда обаче - ако вкъщи наблюдава даден модел, нормално е и така да живее. Важно е да се контролира избора, хората да са запознати с вариантите. Промени, разбира се, са нужни. Има закон за намаляване на вафли и шоколади, за всички сладки в училища. Проблемът е, че икономиката и политиката не могат да бъдат контролирани. Затова отново стигаме до избор и до правила. Детето се нуждае от тласък. Нека спортуват повече. Но не всеки път децата са запознати с алтернативи. Вредно е влиянието на рекламите, особено за подрастващите. Но не става въпрос само за сладки продукти. Рекламират се и енергийни напитки, както и всякакъв алкохол".

"Нашата отговорност е да интерпретираме събитията и да избираме правилния отговор" са думи на Марк Менсън, но според Робърт Джеймс Уолър "на нас лежи проклятието на отговорността".

"Средата е важна. Но обръщайки се към родителите, аз съветвам за обучение, за коректна информация, за правилен избор. Българинът е свикнал да чака нещо да се оправи, да се промени. Не можем да контролираме политиката, кяото осигурява не просто бъдещето, но и настоящето, но нашите действия имат водеща сила. Нашите деца са нашето огледало".

Експертите предупреждават, че увеличение на глобалните температури с 4 градуса по Целзий до 2100 г. в съответствие с настоящите прогнози ще доведе до "опустошителни здравни последствия" за бъдещите поколения - повишаване на нивата на океаните, горещи вълни, недохранване и ръст на инфекциозните болести като малария.

Дали тогава пак ще слушат "Бийтълс" и вечните поети ще четат, попита в емблематичната "Богатство" през 1982 година Чочо Владовски. Днес вече се говори за опустишителни последствия. 

В крайна сметка благоденствието на всяко дете зависи първо от онези, които са го създали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39