Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди древни предмети влизат във фонда на Видинския музей

5
Снимка: Радио Видин


4 000 артефакта са постъпили от последния археологически сезон и предстои да бъдат обработени в Регионалния исторически музей във Видин. Над 20 000 са предметите от дарения, които също трябва да бъдат идентифицирани и описани. Обработването на постъпилите материали е една от основните дейности, с които работещите в отдел "Археология" са ангажирани в дните на извънредното положение, обясни археологът Ваня Ставрева:


"Чака ни обработката на десетки хиляди предмета. Това не е преувеличено, защото трябва да бъдат обработени над 20 000 предмета от дарения, около 4 000 предмета влязоха във фондовете на музея само през миналата година от археологическите разкопки на територията на областта. Освен това постъпват постоянно и археологически артефакти, които са конфискувани в полза на държавата по съдебни дела. В същото време имаме и постъпления от предадени от граждани предмети, намерени при селскостопанска работа или случайно някъде навън. Всеки от тези предмети минава през нашите ръце. Трябва да бъде идентифициран, да бъде описан. На тези, които представляват културна ценност, се правят специални паспорти със снимки, паспортите влизат в дигитализиран архив и в архив на хартиен носител. Всичко това след това отива във фондова комисия, която разпределя тези предмети в какви фондове трябва да отидат и как трябва да бъдат съхранявани..."


Всички предмети са впечатляващи и ценни за науката. Някои от най-интересните в момента са в Националната изложба "Българска археология".

"Има наистина изключителни предмети, особено от новите постъпления от миналогодишните разкопки, които се надявам нашите съграждани да могат да видят в изложба, която ще подготвим. Всъщност, най-хубавите от тях в момента са в София. За съжаление, и Националният археологически институт с музей е затворил врати за посетители, но в традиционната годишна археологическа изложба от 300 предмета, които участват, над 50 произхождат от Видинския регион и са от фонда на нашия музей. Тези артефакти ще бъдат върнати във Видин, всички те ще бъдат включени и в нашата изложба, която ще бъде обогатена и с други. При всички положения, ние ще реализираме нашата изложба, която традиционно правим за Деня на музеите -18 май. Много ми се иска дотогава всичко да е нормализирано и да можем да се видим очи в очи с нашите приятели и почитатели. Ако не, надявам се, че това ще стане онлайн..."


Освен с обработването на постъпилите артефакти, музейните работници са ангажирани с подготовката на материали за бъдещи научни публикации. Някои от тях подготвят и изнасят онлайн лекции. "Погребалните практики в праисторията" е темата на лекции, които Ваня Ставрева представя пред студенти от магистърската програма по археология на Софийския университет. Лекциите са достъпни и в социалните мрежи.

Подготовката на новия археологически сезон също е сред дейностите, които са в ход, обясни Ваня Ставрева:

"Много се надяваме през тази година да продължим с проучването на крепостта Бонония във Видин. Знаете, че засега това е единственият археологически обект, който е на РИМ Видин, а не на друга институция, тъй като разкопките в Рациария или Балей се водят от Националния археологически институт с музей. Проектът вече е готов, срокът за подаването му е 30 април. Става въпрос за проект за финансиране от Министерството на културата..."

Ако проектът получи необходимото му финансиране, тазгодишните разкопки в крепостта Бонония ще се проведат през септември. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00