Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завидна творческа дейност в мездренското село Зверино

Трима от най-известните членове на Художествено-творчески клуб "Факел" в село Зверино са доказателство, че в него членуват творци от национално значение.

Борислав Радославов - роден през 1987 г. Израства в живописното врачанско село Зверино,  обл. Враца. Завършва бакалавър "Журналистика" в Софийския университет "Св.Климент Охридски", а след това магистратура "Продуцентство" отново в СУ. Като репортер в разследващото предаване "На чисто", излъчвано по Нова телевизия печели отличие "Сърце и слово срещу наркотиците" в памет на убитата разследваща журналистка от Ирландия - Вероника Герин. А като редактор на първия български съдебен сериал с истински истории от българското правосъдие "Доказване на противното", също излъчван по Нова телевизия, печели специална награда в категория "Реформа в съдебната система" на медийния фестивал "Българската Европа" през 2010 г. Автор е на книгите: "Лечителите на България", "Изповеди от килията. Най-страшните български убийци" и "Дядо Добри - светецът от Байлово . Най новата му книга, издадена в края на 2019г. е „Чудодейните места в България.

 Дарина Цветкова -  родена през 1949 година в с. Баня, обл. Пловдив. Завършила е Институт за детски учители - гр. Враца. Издала е стихосбирките: „Пречистване”, „Съзерцание”, „Необятност”, „Ех...”, “Тинтява” „Обичник”, „Жива”, „Слънчогледи - 2019 г., две стихосбирки за деца: „Цветна дъга”, „Водолейче” и една новела за юноши „Сърчице златно”. Участва със свои стихотворения в алманах за нова българска литература „Вятърничави истории”- 2018 г., в  алманаси „Околчица” - врачански издания, в сборник с разкази и стихотворения - издание на Съюза на свободните писатели, в списания „Детелина” - издания на Съюза на писателите земеделци и други. Член е на Съюза на писателите земеделци в България, Литературен клуб „Христо Ботев”, гр. Мездра и Художествено-творчески клуб „Факел”, с. Зверино, където е и председател. Носител е на национални, областни и общински награди и отличия за поезия и проза.

Цветко Стеев  е роден през 1946 год. в с. Игнатица, обл. Враца. Завършил е Средна политехническа гимназия в гр. Мездра и ПЖ институт, гр. София, специалност: Ръководител по движение и търговска служба. Издал е драмата в стихове „Хан Крум”, сборници с новели и разкази „Нещо стана” и „Дявол на врата”, новелата „Сто лакти под земята”, стихосбирката „На връх самотен сам не съм”, романа „Под лъчите на слънцето”, романа в стихове „Кан Крум ювиги от Бога поставен”, сборници с разкази „Дивите патици”, „Адриатика”, новелата „Крушарката”, романа „Великият Сирм срещу могъщия Филип” - първа част. Носител е на национални и общински награди за проза. Член е на Съюза на българските писатели, Литературен клуб „Хр. Ботев”, гр. Мездра, Художествено-творчески клуб „Факел”, с. Зверино, ХТК „Ковачница”, с. Игнатица. През 2020 г. са факт двете нови негови книги „Реч от сърцето на стара Европа - митове, легенди, писмена” и „Сказание за Сирм - Царят на трибалите”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00