Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Симеоново и Ботево искат мерки срещу високите скорости

4
Снимка: Радио Видин архив


Да бъдат предприети мерки за решаване на дългогодишния проблем с тежкотоварния трафик, преминаващ през село Цар Симеоново, разположено по трасето на пътя II-11 Видин - Лом, отново настояват местните. Хора от съседното село Ботево също се оплакват, че движещите се с висока скорост тирове представляват опасност и настояват за намиране на решение.

Николай Георгиев от Цар Симеоново смята, че само пренасочване на тежкотоварния трафик може да реши дългогодишния проблем:

"Трафикът е ужасен - тежкотоварни автомобили, които не спазват ограничението за движение в населено място, има и доста проблеми с асфалта, който е положен преди години. Има знаци, те са поставени на видни места, но  не се спазват, бих казал масово...Единият вариант за решаване на проблема е тежкотоварните автомобили, които минават през населените места, да бъдат отбити и да карат по път Е79, защото този път, който минава през тези две села, е панорамен, двете села са потенциални свлачища..."


Монтирането на видеокамери може да облекчи ситуацията, смята Даниела Петрова, чиято къща също е край пътя:

"Най-лесният начин е да се сложат камери, за да може да се ограничи поне малко скоростта. Наясно съм, че няма как да се отклонят всички тирове по горния път, но може поне да се сложат камери, защото те хвърчат. Тук е право шосе и скоростта е нещо ужасно. Да не говорим, че къщите ни се тресат. Опасно е, имаме стари хора, едва се движат. Нямаме тротоари, обрасло е. Хората повече се движат долу, по шосето, а трафикът е доста голям. А никой не се съобразява със скорост, тук се хвърчи, това е писта. Ако се сложат камери, общината само ще спечели, защото тези камери за месец ще се изплатят."

Снимка: Радио Видин архив

Община Видин не може да се ангажира с предприемане на мерки за намаляване трафика по пътя през селата Ботево и Цар Симеоново. Това е част от второкласен републикански път Видин-Лом-Козлодуй, който се поддържа и стопанисва от Агенция "Пътна инфраструктура” /АПИ/, обясниха от  пресцентъра на администрацията.

От АПИ ни отговориха, че се очаква движението да намалее след модернизацията на скоростния път Видин-Ботевград, която се извършва в момента. За осигуряване на безопасността на жителите на селата Ботево и Цар Симеоново са поставени пътни знаци за ограничение на скоростта до 50 км/ч. Допълнителни мерки за контрол на скоростта се прилагат от сектор "Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР- Видин.

В какво се състоят тези мерки попитахме началника на група "Пътен контрол" към сектор "Пътна полиция"- Видин старши инспектор Ивайло Обретенов:

"Доста от водачите на моторни превозни средства, не само на тежкотоварните такива, преминават по второкласен път II -11, за да избегнат опасните участъци от град Димово до село Ружинци. Вашите слушатели, които са и водачи, редовно са виждали наши автомобили, които са позиционирани в село Ботево, село Цар Симеоново, както и в село Арчар. Тези автомобили са оборудвани с автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, като с тези средства се осъществява засилен контрол на не само на тежкотоварния трафик, но на целия трафик, а и на целия трафик, преминаващ през тези населени места."

Старши инспектор Ивайло Обретенов, началник на група Пътен контрол към сектор Пътна полиция- Видин

Над 7 000 електронни фиша за установени нарушения на скоростните режими са издадени от началото на годината от служителите на Областна дирекция на МВР- Видин. Голяма част от тях са установени на главен път Е-79 и път II-11. През летния сезон засиленият контрол по пътищата ще продължи, обясни старши инспектор Ивайло Обретенов:

"Контролът за спазване разпоредбите на Закона за движение по пътищата ще продължи и през летния сезон, когато трафикът се увеличава значително. Но също така мога да кажа, че контролът ще бъде не само от страна на сектор "Пътна полиция",  така и от служители на сектор "Охранителна полиция", които са с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Така че вашите слушатели могат да очакват един засилен контрол на тяхното поведение на пътя."

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09