Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Копринена дъга" сътвори модна дизайнерка във Видин

Феерия от цветове и естествени тъкани представя модният дизайнер Иванка Найденова в изложба в родния си град  Видин. Експозицията ѝ "Копринена дъга" включва 35 ръчно изработени шала, всеки с уникален десен. Моделите са създадени изцяло от естествени материали - коприна, памук и бамбук. Боите са висококачествени и не избледняват дори след години. Три са техниките, които Иванка Найденова прилага, за да вдъхне живот на всяко парче плат:


"Техниката, която обичам и използвам, е батик, с горещ восък. Рисунката се нанася първо с восък, след това боята. Тази техника е малко трудоемка, отнема много време, но пък е вечна и се постига високо качество. Другата техника е японската техника шибори, която също много обичам, която използвам върху коприната, може и на памук. Върху бамбук използвам техниката, която се рисува върху вода. Тя е много интересна, казва се марблинг... Аз се вдъхновявам най-вече от природата. Може да видите на моите шалове най-често пеперуди, цветя, форми около нас, фигури... Основата ми е чисто бяла коприна. Всички стъпки аз си ги правя - от кроене, до шиене и до изрисуване. Някой шалове са рисувани около месец, зависи от рисунката и от техниката. Аз обичам да работя с по-пъстри цветове, затова моята изложба я наричам "Копринена дъга" и мисля, че точно като дъгата са моите коприни. Шалът живее сам за себе си, човек като го сложи - да се отличава..."


За първи път Иванка Найденова открива древното изкуство за рисуване върху коприна като студентка. Тогава учи мода във Варна и прилага една от техниките при завършването на образованието си.


"Тогава започнах да се занимавам с текстил. Тогава нямаше толкова много информация, както сега има навсякъде в интернет. Тогава имаше 2-3 книги на английски и беше много по-трудно. От книгите се учих. Аз съм завършила бакалавър и магистър във Варна. Бакалавър завърших с представяне на модели с техника шибори... Може би това е било вътре с мен,  не мога да го обясня, то е една магия. Просто с хващането на четката ми идват и идеите, като че ли съм знаела тази техника и този начин на рисуване. Първият шал подарих на майка ми. Това е било преди 20-ина години. Той е все едно сега съм го рисувала. Затова казвам, че качеството е 100%."


Най-вече млади хора проявяват интерес към рисуваните шалове на Иванка Найденова. Много деца също се спират под копринената дъга:


"Има огромен интерес от по-малката възрастова група, което ме изненада. Момченцата много се интересуват от това, което правя. Споделят ми какво правят в клас, на какво ниво са. Затова аз бих искала да направя групичка за деца, разбира се, и за момичета, и за момчета от 9 до 11- годишна възраст. В момента съм в процес на договаряне, така че следващата седмица на моята страничка може да се види всичко - дата, час. Децата могат да се запишат тук при мен на място. Мисля да работа с групички от 5 деца. Ако има по-голям интерес, може и по-големи групи."  


В групите по рисуване върху коприна могат да участват и деца със специални образователни потребности. Заниманията ще продължат до края на лятото. Дотогава всеки ще остане отворена за посещения и изложбата на Иванка Найденова. "Копринена дъга" е подредена в търговския център във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02