Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Йовков: Керамиката е терапия

4
Снимка: Петя Генова

Авторска изложба на троянска керамика е подредена в Етнографски музей – Берковица. Произведенията са ръчно изработени от Николай Йовков и дъщеря му Ралица Йовкова. Творците имат свой собствен стил, в творческата си биография имат много общи и самостоятелни изложби, включително в чужбина, както и множество награди.

Николай Йовков учи в керамичното училище в Троян. През 1967 г. завършва Художествената академия "Николай Павлович" в София, където учи керамика в класа на проф. Венко Колев. След академията се завръща в Троян и постъпва на работа като преподавател по керамика в Националната гимназия за приложни изкуства. За кратко е заместник-директор, после и директор на училището, но административната работа не му е по сърце и продължава работа като учител. Глината е голямата му любов, казва майсторът Николай Йончев:


"Това е животът ми, без керамиката не мога, тя зарежда, отнема напрежението. Не случайно на запад това е терапия, ние тук не я оценяваме, керамиката е терапия и тук ще се наложи този принцип. Глината преди я копаехме, сега готова глина взимаме. Всеки се занимава с приложната керамика, любима форма ми е стомната, тя е и най- трудна за правене..."


Дяволските стомни, наречени "шейтанки" , са своеобразен тест за интелигентност и са характерни за Троянския край: 


"Като дойде младата невеста в новия дом, свекърът я праща за вода и чака да се върне и да види как тя ще реагира, понеже стомната отгоре е запушена. Стомната се пълни откъм дъното. Ако се върне ядосана, не става за невеста, ако я напълни, значи е остроумна и трябва да я задържат. Това са шегите и оттам идва стомна "шейтанка". Занимавам се най-вече със сграфито керамика, това е гравиране върху самия предмет. Било е типично за Търновската болярска  керамика..."


Изделията на Николай Йовков се характеризират с голямо разнообразие от стилове и форми. Той работи за удоволствие, предоставя своите изделия на изложби, без да ги продава.


Традицията в керамиката в рода продължава дъщерята на Николай Йовков, Ралица Йовкова, която  работи върху модерни стилове керамика. Нейните дъщери-близначки учат в  Националната гимназия за приложни изкуства в Троян и също са запленени от глината и изработването на керамични изделия.


Изложбата на троянска керамика на двамата майстори от Троян Николай Йовков и Ралица Йовкова е изложена в Етнографския музей в Берковица до края на месец септември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45