Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света. Имаме ли култура на пиене на шампанско, с какви храни се съчетава и от всяко грозде и вино ли става шампанско, обясни технолога Венелина Латинова. Според нея названието шампанско е придобило популярност, но е неточно:

"Така нареченото шампанско имат право да го ползват само французите, защото им е патентовано име, а в България всички вина, които са произведени по този така наречен метод  "шампаноаз" или традиционен класически метод, се наричат пенливи вина и съответно такива се произвеждат във всички страни, в които се произвежда вино. Патента е на французите от областта "Шампан". Само те имат право да използват думата шампанско. Интересното е, че за да стане едно вино пенливо, просто протича една вторична ферментация в самата бутилка, в резултат на което се образуват самите мехурчета. Традиционните сортове, които се използват за пенливо вино са Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Шампанските се делят на "блан де ноар" и "блан де блан". Другото, което е особено, че гроздето трябва да се бере малко по-рано, отколкото за направата на обикновено вино. Отделно шампанските вина могат да имат различна остатъчна захар, съответно на вкус се усеща различна сладост. Някои изобщо нямат захар. Те се наричат "брут натюр" или "брут де брут". Първо се прави обикновено вино, в което впоследствие се добавя захар под формата на определен ликьор. Добавят се дрожди, за да изведат вторичната ферментация. Самите дрожди, които произвеждат ферментацията, също са по специфични, защото трябва да издържат на висок алкохол, тъй като във виното вече има някакъв натрупан алкохол. Самото образуване на мехурчетата става при тази ферментация и тъй като системата е затворена, въглеродният двуокис няма къде да излети и той се разтваря обратно във виното и така се получават мехурчетата, които при отварянето правят пяната и играта на шампанското. Другото, което е интересното, че при една вторична ферментация налягането в бутилката има случаи, в които достига до 5-6 атмосфери. Използва се и специална бутилка."

Ето и няколко любопитни факти за пенливото вино, което неправилно наричаме шампанско. Заради спецификата на виното, създателите му изобретяват определена форма на бутилката, в която да се съхранява, за да се запазят балончетата в него. Специално е и запечатването на бутилките- с коркова тапа и пластмасово капаче, а скоростта, с която при отваряне излиза корка, е стряскаща - 40 км в час. Чарът е същността и богатството на шампанското. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона балончета.

Най-скъпото шампанско в света е "Вкус на диаманти" и струва 2,07 млн. долара. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски. Самото шампанско е направено от Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние.

Най-старото шампанско в света пък е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки,  и се предполага, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Белоградчик се появява на европейската туристическа карта

Община Белоградчик участва в две европейски туристически изложения - в Будапеща, Унгария и в Букурещ, Румъния. Общината показа всичко, което може да предложи като изживявания, активности, туристически обекти. За първи път Белоградчик се появява на европейската туристическа карта, каза кметът Боян Минков. "Имаше интерес като цяло към..

публикувано на 27.02.25 в 14:51

Археологическото наследство- акцент в културния туризъм на Видин

Община Видин представи годишната програма за развитието на туризма . Една от основните цели на общинската администрация е да превърне Видин в привлекателна туристическа дестинация. Програмата е едногодишна и включва конкретни действия, които следва да се реализират. Заложените нови моменти в програмата представи Цецка Цокова- главен експерт..

публикувано на 27.02.25 в 14:46

10 души покориха връх Миджур

Общо 15 човека се включиха тази година в зимното изкачване на връх Миджур, като 10 от тях стигат до върха. Проявата е традиционна за туристическо дружество "Бонония"- Видин и се организира последната събота на февруари. Миджур е най-високият връх в Западна Стара планина със своите 2 168 м. Групата тръгва от хижа "Миджур".  "Забавихме се..

публикувано на 27.02.25 в 14:42

Трети бойкот на хранителните вериги и първи на банките

За днешния ден е обявен трети бойкот на търговските вериги. След първите два, от 13-и и 20 февруари, които бяха насочени единствено към хранителните търговски вериги, в днешния ден организаторите апелираха и за бойкот срещу банките, а целта е да се наложи таван на цените на услугите и в тази сфера. Ефектът от предишните два протеста коментирахме с..

публикувано на 27.02.25 в 14:08

Майсторско автошоу за 8 март ще се състои в Синаговци

Синаговци ще е домакин на майсторско автошоу по повод 8 март, Международния ден на жената. Площадът във видинското село ще бъде превърнат в специализирано трасе, на което в безопасна среда шофьорски умения ще демонстрират мъже и жени, разделени в два класа. Предвидени са и различни демонстрации на състезателни автомобили и картинги. Автошоуто е..

публикувано на 27.02.25 в 14:00

Видео с изхвърляне на фекални води край Видин предизвика възмущение и проверки

Видео в социалните мрежи, което показва как специализиран камион изхвърля нерегламентирано фекални отпадъчни води край Видин , предизвика вълна от възмущение. Според публикацията деянието е извършено след село Рупци в посока областния град. За изхвърлянето на фекални отпадъчни води от страна на фирмите, които се занимават с тази дейност,..

публикувано на 27.02.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 27 февруари 2025 слушаме Йордан Владев

Йордан Владев е композитор, аранжор, вокалист, мултиинструменталист, звукорежисьор. Специалностите му са скулптура, композиция и музикална естетика. Творчеството му е доста разнолико – той е автор на музика за театрални, танцови и пантомимни спектакли, пише филмова и амбиент музика, автор е на хорови песни, създава цикъл пиеси по литургични..

публикувано на 27.02.25 в 09:00