Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Активни потребители": Евтиното сирене е скъпа вода

Млечните продукти с голямо количество вода да се обозначат като имитиращи, предлагат от организацията

Снимка: Ани Петрова

Максимум 54% трябва да бъде водното съдържание в сиренето на пазара според Българския държавен стандарт. Само една от анализираните 30 проби покрива това изискване, сочи проучване на "Активни потребители".

Вода над 70% е установена в половината от направените проби, въпреки че стандартът допуска отклонение до 62%Така водата в сиренето замества актуалното до скоро палмово масло, анализират от организацията.

От Асоциацията предлагат нормативна промяна, която да определя млечните продукти с голямо количество вода като имитиращи продукти, каза ръководителят Богомил Николов:

"Разясненията на бранша казват, че истинското сирене се произвежда от 7 литра мляко и няма как да има продажна цена под 9 лева. Закупихме 30 сирена, с цени от 4.40 до 9 лева. Изследвахме ги по показател водно съдържание. Нашият частичен тест се съсредоточи върху това, че вместо да се влага палмова мазнина, се увеличава водното съдържание. 53% - т.е. 16 от 30 проби - имаха водно съдържание над 70%. Други 10 имаха съдържание над 62%. Според БДС водното съдържание трябва да е от 52 до 54% максимум. За да може да се задържи толкова вода в сиренето, трябва да бъдат вложени добавки, които трябва да бъдат написани. Обърнахме се към Министерството на земеделието с апел да се измени Наредбата за имитиращите продукти, като се включи показател водно съдържание".

Изследването е петият тест на бяло саламурено сирене, което Асоциацията прави от 2005 година насам. При първия такъв се отчита, че в нито една марка не е установено наличие на над 62 % вода. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 - 42%, а през 2016 спада до 27,8%.

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността.

"Водата сама по себе си не е опасна, но говорим за търговска измама. Колкото повече вода има в една храна, толкова повече е предразположена към разваляне. Опасността идва от съставки, които не са обявени - за да остане толкова вода в сиренето, трябва да се "помогне" с Е номера или други вещества. Хората имат непоносимост или алергии, затова трябва да знаят какво купуват. Вярваме, че етикетирането може да се подобри. Разчитаме и на хората, защото най-добрият контрольор в магазините е потребителят. Общественото мнение въздейства на пазара. Нито един контролен орган на света не е по-силен от информирания човек. Сирене под 9 лева няма как да бъде направено изцяло от 7 литра мляко, каквато е класическата технология. Затова избираме - дали да си купим скъпа вода, мислейки че купуваме евтино сирене или да платим повече, за да получим повече хранителна стойност".

Резултатите от изследването са печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, смятат от организацията

Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева, не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо, каза още Богомил Николов: 

"Процесите при сиренето тръгнаха след 2007-8. Проблемите се дължат на липсата на развито животновъдство. Това означава недостатъчно мляко, което пък покачва цената. Започва внос на сухото мляко и търсене на заместители. На пазара има качествени неща, той е разнообразен. Ние искаме съобщаването на информацията да е честна и лоялна, за да можем да правим разлика. Не можем да сложим всичко под един знаменател. Осъзнавам, че хората очакват евтини храни, които да са екологични, вкусни и натурални, но по-качествените продукти са по-скъпи".

От "Активни потребители" предлагат промяна в изискванията за етикиране, с които да се въведе задължително изписване на водното съдържание при всички млечни продукти, както и сирене с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09