Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млад бербер възражда бръснарските традиции


Берберницата - едно необикновено място, изчезнало от картата на България преди години.  Остарялата дума всъшност се ползва за  бръснарница (днешен мъжки фризьорски салон). Берберин пък е бръснар, който хем подстригва, хем и бръсне.

Ако се върнем назад във времето, ще се сетим, че тези "салони" отваряха сутрин в 5:30 часа. Първо се измиташе, подът се мажеше с масло, за да не вдига прах, почистваха се стъклата и тогава се палеха печките. В 6 часа вече влизаха първите клиенти.

Занаятът, който впоследствие западна заради триумфа на модерните самобръсначки, опасността от СПИН и санитарно-хигиенните изисквания, беше престижен, а бръснарницата беше място и за социални контакти. Днес на мода са коафьорите и стилистите. 

Завръщат ли се обаче днес бръснарите? Днес на модата са брадите - във всякаква форма, което означава, че подръжката им не е лесна. 

Един млад видинчанин още като дете се заинтригува от професията на своята майка - тя е фризьор. Заради това решава да стане бръснар. Желанието му е да прави стилни бради и актуални прически. 

Борислав Стоянович е завършил курсове при Асен Налбантов, наричан Бог на ножиците. Майсторът е човекът направил и нарисувал не една прическа, а в последните месеци доби популярност, изобразявайки ген. Мутафчийски на главата на млад мъж.

"Идеята за курсовете не ми беше ясна, просто опитвах неща. Не можех да намеря себе си известно време, бях изгубен. Видях майка ми, която работи постоянно и реших просто да опитам и всичко се подреди. Бръснарниците са само за мъжко подстригване и за оформяне на бради. Най-важни уреди са приставките за машинката и бръснача. Приствките се редуват. Оформянето на брадата става със симетрично отрязване, това е арабски стил, но всеки един бръснар придава нещо специфично. В момента подстригвам следобед, може да ме откриете във фейсбук Борислав Стоянович, ако желаете нещо ново." 

Борислав все още не е решил къде ще бъде неговата бръснарница - дали във Видин, София или съседна Сърбия, откъдето е неговият баща. Със сигурност от нея ще се носи аромат на топло кафе, добро уиски и хубави парфюми, а резултатът - външен вид на клиентите и прекарано приятно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07