Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепят ли жителите на Северозапада Националния протест

Снимка: Радио Видин

Повече от 50 дни продължават протестите на представители на българското общество срещу управлението на правителстовото на премиера Бойко Борисов, като протестиращите искат неговата оставка и тази на главния прокурор- Иван Гешев. Протестиращите избраха днешния 2 септември за голям Национален протест, защото парламентарната група на ГЕРБ се готви да събере 120 гласа в Народното събрание, с което да бъде внесена идеята за свикване на Велико Народно събрание. Адвoкaт Никoлaй Хaджигeнoв дори oбяви прoвeждaнeто нa Вeликo Нaрoднo въcтaние. Събитието зaпoчна в 8.00 часа. Как българското общество приема тези протести и подкрепят ли ги жителите на Северозапада? 

Потърсихме за коментар aдвoкaт Николай Хaджигeнoв, сочен за един от т.нар "отровно трио", които са едни от инициаторите на протестните действия през последните дни:

"Идеята е на 2 септември да не се гласува каквото и да е било, а депутатите да подадат оставка, заедно с цялото правителство. Затова ще бъде и всенародно въстание, ще се съберем от цялата страна в София, тъй като цялата свинщина се случва тук при нас. Софиянци съвсем чудесно приемат барикадите, естествено има винаги тук- там по някой, на който му пречат да премине. лицата на протестите са всеки ден различни- има хора, които са от ден първи на протестите. Това е възможно най- цветния, шарен и многолик протест, на който съм присъствал."- каза Николай Хaджигeнoв.

Лидерът на Гражданско движение "БОЕЦ" Георги Георгиев, който е родом от Видин също се превърна в едно от главните действащи лица на протестите срещу правителството и главния прокурор. Според него исканията на протестиращите ще продължат до подаването на оставките:

"Исканията ни остават непроменени, както и в самото начало. Няма компромиси и няма отстъпление от целите ни. Какво ще се случи точно зависи и от действията на управляващите. Ако бъде подадена оставката най- вероятно ще продължим действия и за следващите оставки. Ако не последва тази първа оставка продължаваме с протестите и блокадите."- уточни Георги Георгиев.

В началото на протестите Видин също се появи на картата на България, като един от градовете с активна позиция на гражданите по тази наболяла тема. Днес протестиращите са сравнително по- малко като численост, но те също се включват в Националния протест срещу кабинета Борисов в столицата. Един от тях е и Никола Николов:

"Никакъв организатор не съм- аз отговарям единствено за себе си. на 2 септември в 7 и половина съм там- тръгвам през нощта в 3.00 часа през Петрохан ... Бил съм на блокадите и знаете ли колко културни хора спят там?  Тези възпитани хора са излезли не за пари, а за достойнство- и аз също има достойнство."- каза Никола Николов.

Българските пенсионери са онази част от обществото, която винаги реагира на неправдите, спрямо хората в третата възраст. Днес ситуацията е нетърпима, каза за радио Видин Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин:

"В нашата история "септември ще бъде май", e казал Гео Милев. Имаме големи надежди, че този септември ще бъде също май за българския народ и най- после ще се смени системата и начело на държавата ще застанат можещи, знаещи, честни и млади хора, които ще работят за народа, за живота на децата и на възрастните хора и хората в трудоспособна възраст. Голяма надежда имаме ние, пенсионерите- ние знаем и познаваме живота от всичките му страни и даваме вярна оценка на днешната обстановка."- каза Малинка Башлийска

Видинчани също изказаха мнения, относно днешния Национален протест с искане за оставката на правителството и на главния прокурор:

"Подкрепям, разбира се протеста. "За" протеста сме категорично ... Ако има автобус и ни кажат да тръгваме- тръгваме ... Стига вече- едни и същи приказки, едни и същи физиономии. Трябва президентът да си направи организацията, за да има честни избори. Те направят ли ги- няма да има честни избори."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45