Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Край Оходен ще сервират храна от неолита в хлебни чинии

Снимка: Национална академия Кулинарен историк


Каква е била храната през неолита, в какви съдове се е приготвяла, какъв е бил бита на хората в онези времена? Това ще узнаят всички, които посетят фестивала "Слънцето на Тодорка" край врачанското село Оходен. 

За поредна година Национална академия "Кулинарен историк" е част от събитието, с кулинарната възстановка "Неолитна храна в Оходен". 

Облечени в дрехи от онова време ще приготвяме овен с корени и семена, обясни Ангел Анелов от Национална академия "Кулинарен историк":

"Опитваме се да пресъздадем съдържанието на храната, каквато е била по времето, когато на това място край Оходен са живели хора. Използвахме проучванията на г-н Ганецовски по това, какви семена са открили, какви хранителни неща са намерени при разкопките. Сега ще направим овен с корени и различни семена. Това, което са намерили като семена, са едни степни треви. Това място преди 9 000 години е било степи. В момента в България няма такива, но ще работим с подобни, от същите семейства. На място има намерени фрагменти от съдове и майстор Куман от Враца направи възстановка, така че част от съдовете ще бъдат точна възстановка на глинени съдове. Ние от своя страна сме приготвили хлебни чинии. Това са чинии от пресовано жито, която след като изядеш това, което сме сложили вътре, можеш да си изядеш и чинията. Аз ще бъда облечен с дрехи, точно като от онова време. Има една игра, в която деца търсят съкровища. Има една работилница, в която и ние участваме. Правят се питки от лимец, които на място се смилат и се изпичат върху камъните."

Менюто тогава е било малко особено, защото хората се се учили кое става и кое не става за ядене. Основната храна са били корени, добави Ангел Ангелов:

"Корени, които те са успявали да събират около местата, където живеят. Корените- през студеното време не е имало достъп до тях, плюс това, когато извадиш един корен, той трябва да се възстанови и са започнали да събират. Нали са събирачи и ловци. Събирачите са започнали да събират семена, плодове. Част от тях са засели и са започнали да опитомяват."

Всеки, който е гладен и жаден за нови знания и древна храна, е добре дошъл да засити своите сетива с вкусни гозби и интересни истории от каменната ера днес от 13 часа край село Оходен. 

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да реагираме, ако в менюто липсва грамаж или ясна цена

Когато седнем в ресторант, кафене или на морския бряг с чаша студена лимонада, последното, за което искаме да мислим, е дали ще ни изненада сметката. Но законът е категоричен - в менютата на заведенията задължително трябва да са посочени и цените, и грамажите на предлаганите ястия и напитки. И това не е просто формалност - то е наше право..

публикувано на 18.08.25 в 16:30

Видин посрещна участниците в гребната регата ТИД

Участниците в Международната гребна регата по Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien) пристигнаха във Видин. По традиция лагерът на гребците е разположен край крепостта "Баба Вида" в града. Най-дългото гребно събитие в света, с дължина от над 2500 км, започна в края на юни месец от Инголщад, Германия. Преди да навлязат в българските води на..

публикувано на 18.08.25 в 15:57

"Урок по шофиране" - българска история на големия екран в един от най-престижните фестивали

Дебютният филм на младата режисьорка Анастасия Ангелова ще направи своята премиера днес, на 18 август, в рамките на един от най-престижните кинофестивали в Европа - този в Сараево . "Урок по шофиране" е игрален филм с автобиографични мотиви, заснет изцяло във Видин и Брегово. Историята, вдъхновена от личните спомени на авторката, ще бъде..

публикувано на 18.08.25 в 15:30

Видинчани: Не цената, а условията в такситата са проблемът

От началото на месеца таксиметровите услуги във Видин поскъпнаха с 1 лев, а новината предизвика оживени реакции сред жителите на града . За някои това е поредното увеличение на цените, което натоварва бюджета им, но за мнозина проблемът не е толкова в сумата, колкото в качеството на услугата. В социалните мрежи видинчани споделят своите..

публикувано на 18.08.25 в 15:15

"Неделник" от 17 август 2025 година

Свърши отпуската. Свърши и морето. Време е за ефир. Време е за "Неделник". Акцента днес ще падне върху XIII - то издание на Националния събор на народното творчество проведен в Копривщица преди седмица. Ще поговорим за участитето и наградите на читалищата в селата Неговановци, Софрониево и Раковица . Но преди това ще..

публикувано на 17.08.25 в 13:56

Силата на вярата

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род.  "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина:  “П ремести се от тука там и тя ще се премести; и..

публикувано на 17.08.25 в 08:00

Фредерик Бегбеде и неговата изповед

Има книги, които звучат като закъсняло извинение. Други са като пиянски монолог в два след полунощ. „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ на френския писател Фредерик Бегбеде е и двете едновременно. Тя е своеобразен негов автопортрет, рисуван сякаш с премигващ неон, доза цинизъм и плахо чувство за вина. Макар да е родом..

публикувано на 15.08.25 в 17:10