Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин и Монтана- сред първенците по добиви от пшеница, във Враца много земеделци са пред фалит

Снимка: Радио ВИДИН


Над 4 милиона и 600 хиляди тона е произведената пшеница за 2020 г. у нас. Това сочат официалните данни на земеделското министерство при 100 % реколтирани 1 176 048 ха площи в страната. Средният добив е 393 кг/дка. Предварителният анализ за качеството на зърното показва, че то е с високи хлебопекарни качества. 
Най-високи добиви от над 500 кг/дка са отчетени в областите Велико Търново, Плевен, Ловеч, Монтана и Видин. 

Радващо е, че областта ни се нарежда сред първенците по добиви. Това се дължи и на агрокултурата на земеделците, коментира директорът на земеделската дирекция във Видин Емилиян Енчев: 
"Радвам се, че тази година в нашия регион климатичните условия бяха много благоприятни, паднаха доста дъждове, паднаха в подходящо време... Отдавна твърдя, че нашите земеделци са достатъчно напред, те извършват всичко правилно и навреме, торят с качествени торове и използват качествени семена. Те това са го заложили, а тази година и природата беше благосклонна към тях. Цените също са приемливи, смятам, че тази година за земеделците от област Видин е добра... Добивите са по-малко от миналата година, но качеството е добро, смятам, че земеделците са доволни... В момента тече жътвата на слънчогледа, около 240 е следният добив, но са прибрани малки площи, очаквам да се подобри..." 

Не могат да се оплачат от добивите на пшеница и стопаните от Монтана. Не така стоят нещата в област Враца, където пораженията при есенниците, нанесени от есенното и пролетно засушаване, са големи. Топлата и безснежна зима и продължителната суша се отразиха негативно на зърнопроизводството в областта. "Добиви не очакваме- нито от есенници, нито от пролетници", категорична бе в началото на жътвената кампания Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите. Оправдаха ли се тези очаквания и доколко зле е положението там?

"Добивите са много ниски, за съжаление сушата си каза думата. В Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово, Мизия, положението наистина е много лошо- средните добиви са до 400 кг. от декар. За Враца като община е по-добре, защото там имаше валежи, но при нас положението е лошо... Почти приключила е и жътвата на пролетници, добивите са изключително ниски, колегите чистят блоковете... Няма влагозапасяване..." 

Румяна Ангелова посочи, че се водят разговори и зърнопроизводителите да се включат в схемата 60/40, за да задържат работниците си. Договарят се и с банките за нисколихвени кредити. 

"Положението е много сериозно, много от колегите ще са изправени пред фалит. Все още успяваме да изплащаме нормална рента, но ако и тази година се очертае същата, вече ще е проблем... Срещаме разбиране в банки и фирми-вносители на торове и семена, защото по веригата всимки сме вързани.... Най-големият проблем ще е ако зимата се окаже суха и топла зърнопроизводтството ще изпита сериозни затруднения и наистина, тогава вече много от колегите няма да са вече земеделски производители."

Късното лято ни поднася прохладни сутрешни и вечерни часове, и следобедни жеги. Слънчев, топъл, от време на време дъждовен- такъв ще е септември според синоптиците, а условия за работа на полето категорично ще има, казва Леночка Ангелова от метеорологичната станция в Монтана- чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18