Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Венцислав Райков: Пожарникарят трябва да е смел, но и отговорен

Честит празник на огнеборците

| обновено на 14.09.20 в 15:37
Снимка: Радио ВИДИН

Днес Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и българските пожарникари отбелязват своя Професионален празник Чества се годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г. 

Борбата с огнената стихия е сложен процес, в който пожарникарите, повече от всички други служители на реда и гражданската безопасност, трябва да имат редица качества и таланти, както и личен характер, за да могат пълноценно да упражняват професията си. Комбинацията от уникални служебни задължения, нестандартно работно време и гъвкав начин на живот са предпоставка за някои специфични личностни характеристики. За предизвикателствата на професията на пожарникаря говорим с комисар Венцислав Райков- директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана:

"Пожарната в Монтана изпраща една сравнително спокойна година. Около 1/3 са по-малко произшествията. COVID- 19 усложняваше донякъде работата на колегите... Парка има всичко необходимо. Получихме по  линия на трансгранично сътрудничество със Сърбия два пожарни автомобила тип пикап. Те са високопроходими. Имаме и два дрона за наблюдение на пожари... Към професията има интерес. За едно място за редови пожарникар кандидтстват 10 момчета, а за водач на специализиран автомобил- пет. За нашият регион е добра статистика..."


Пожарникарят трябва да притежава много качества, категоричен е комисар Райков:
"Трябва да е физически годен и психически устойчив... Трябва да работи в екип. За смелостта, то той трябва да пази живота си и този на колегите, и да спасява хора, и да елиминира пожара... "

В региона се работи по превенцията, провеждат се различни мероприятия:
"Освен "Млад огнеборец" има и "Млад спасител". Тази година не се проведоха, заради пандемията. Поддържаме връзка с децата и ако се нормализират нещата, ще ги проведем. Превенцията не е само работа с деца- екипи ходят по населените места и разясняват редица неща... Развиваме доброволните формирования много добре."

За Седмицата на пожарната безопасност в Монтана са предвидени редица прояви. 

"Обявени са дни на отворените врати. Ще проведем едно пожаро-тактическо учение в Монтана. Ще демонстрираме действие на пожарна техника, спасяване при наводнение, катастрофа с влак и други. Ще наградим заслужилите служители... "
Пожелавам на всички  колеги и техните семейства, коио работят в пожарните във Видин, Монтана и Враца здраве и късмет. Честит професионален празник." 


Защо комисар Райков е избрал тази отговорна професия и цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09