Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна организация издирва традиционните храни и напитки на Северозапада

Снимка: Людмила Савова


Издирване на традиционни местни храни, вина и други напитки предприе в Северозапада координаторът на международното движение Slow Food за България доц. Десислава Димитрова. Крайната цел е създаването на документален филм, който да представи Северозапада като интересно място с неразкрити възможности.

Десислава Димитрова е родом от Видин и изследването й е поводът да се завърне в родния край:

"В момента се завръщам във Видин, защото дълги години животът ме заведе на други места в България и сега имам възможността да преоткрия мястото, в което съм израсла... Пътувайки към Видин, минахме през региона на Враца и региона на Монтана и виждам, че има много хора, които вярват, че могат да успеят, и всъщност това е отговорът на въпроса как се случва, дори и в Северозапада."

От детството си в Северозапада доц. Десислава Димитрова е съхранила вкуса на ястията на своите баби. 

"Имам късмет аз съм отгледана от две баби, за които храната беше преди всичко емоция. Едната ми баба е от Монтана, тя пееше, докато готвеше. От нея си спомням баниците с печени кори и невероятния вкус на препечената долна коричка на тиквеник, сиропиран след това. Другата ми баба е от Златия, Ломско. От нея ми остана връзката със земята и емоцията от това, и най-съкровеният спомен от този период е нежността на затоплените на слънцето домати през лятото."

Десислава Димитрова

Храната е голям издайник, смята координаторът на Slow Food за България:

"От нея не можеш да скриеш нищо - нито какъв човек си, нито как се отнасяш към хората, нито за какво мечтаеш. Също така храната  е споделяне. Храната, приготвена с горчивина, не е вкусна."

По професия доц. Десислава Димитрова е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, където развива направление, свързано с хранителните растения: 

"Благодарение на моята работа в Slow Food развиваме през последните десетина години едно направление, което се нарича "Етноботаника", тоест как растенията се използват в бита на хората. Ние сме се съсредоточили върху хранителните растения, не само защото има връзка със Slow Food, но и защото в научната и изследователската литература има малко информация в тази посока."

Хората щедро разкриват своите кулинарни тайни, което е едно сърдечно "добре дошла" обратно в родния край, каза още доц. Димитрова. Тя покани всеки, който желае да сподели своята специфична рецепта, да го направи във фейсбук страницата на Slow Food. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади художници подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" в Монтана

Нова благотворителна акция стартираха младите художници от студиото по изобразително изкуство "Рени арт" в Монтана . Учениците на Таня Василева подредиха свои творби, за да подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" - 4-годишно момиче , което два пъти седмично пътува за лечение. Произведенията им са експонирани в зала "Кутловица", където снощи..

публикувано на 11.12.24 в 16:03
Бояна Минковска /вляво/, Теа Абрашева и Иоана Христова.

Сцената на видинския куклен театър се превръща в "Коледна градина"

Премиерният спектакъл на Държавен куклен театър-Видин "Коледна градина" ще пренесе публиката на един северен британски остров и ще им разкаже една история за мечтите и приятелството. Автор, сценограф и режисьор е Бояна Минковска. Нейните герои - няколко симпатични животинчета, оживяват с помощта на Теа Абрашева , която освен актриса е и..

публикувано на 11.12.24 в 14:30

Планински водач: Все повече хора се качват в планината

На 11 декември отбелязваме Международния ден на планината . Отбелязва се от 2003 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, за да се популяризира значението на планината за живота на хората, на устойчивото развитие на планинските райони и за подкрепа за планинските народи.  Планината е нещо уникално. Тя ни дарява с чист въздух, пречиства..

публикувано на 11.12.24 в 12:55
Колетка Павлова, поетеса

Колетка Павлова представя стихосбирката "Когато мечтите ми свършат" във Видин

Колетка Павлова празнува 65-годишнина с премиера на нова поетична книга. "Когато мечтите ми свършат" съдържа около 100 стихотворения, вдъхновени от природата, любовта, приятелите, празниците. Това е втората стихосбирка на поетесата и учител с дългогодишен стаж. Излиза близо 15 години след първата - "Неведоми пътища".  "Заглавието е лека..

публикувано на 11.12.24 в 12:30

Музикална магия край Дунав: Симфониета-Видин с празничен гала концерт

Тази вечер във Видин ще се състои празничният гала концерт "По вълните на синия Дунав" , организиран от Симфониета-Видин. Музикалното събитие ще предложи на публиката богата програма от класически произведения , вдъхновени от красотата на Дунав и зимния празничен дух, каза за Радио ВИДИН един от най-талантливите български певци и режисьори в..

публикувано на 11.12.24 в 10:55

Как работят клубовете по интереси в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин

Представителни изяви на клубовете по интереси се проведоха в ПГТ "Михалаки Георгиев " във Видин. Във вътрешноучилищните състезания се включиха няколко клуба по интереси - "Млад сервитьор-сомелиер",  "Млад барман", "Млад готвач".  Шестима са учениците, които се надпреварват в приготвянето на салати. Те са членове на клуб "Млад готвач"...

публикувано на 10.12.24 в 16:30

Сдружение събира дарения за център за лечение на зависимости във Видин

Сдружение „ЕРА“ обявява благотворителна кампания в помощ и подкрепа на Православен център за лечение на зависимости в областния град.  Дарението ще включва основни хранителни продукти (олио, брашно, захар, ориз, спагети, месо и други, както и хигиенни материали - тоалетна хартия, паста и четки за зъби, препарати за чинии, салфетки, без..

публикувано на 10.12.24 в 14:00