Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стайко Стайков: Бъдещето на земеделието е в науката, наложително е да имаме Земеделска камара

Снимка: Радио ВИДИН



Слаб е инвеститорският интерес към земеделската земя. Към момента слабо е и предлагането. Пандемията и разпокъсаността на земята са сред основните причини, смята председателят на Асоциацията на собствениците на земеделска земя у нас Стайко Стайков. 

"По принцип пандемията се отрази негативно, още при обявяване на пандемията повечето хора, особено по-възрастните, които искаха да продават, се наложи да спазват мерките, и само при форсмажорни обстоятелства, при неизбежност, те продаваха земя- много по-малко сделки се очаква до края на годината да се обявят... Там, където се случваха сделки, бяха по-малко....  Очакваме да се намери ваксина и да се заработи на по-нормални обороти...  Откакто се субсидира земята, от 2007 година, интересът към земята не е спирал дори и през 2009-та, когато имаш криза. Когато има криза, се инвестира в имоти- било то урбанизирани, или земеделска земя- по този начин човек може да се предпази от хиперинфлация или ако се случи нещо. Основно български са инвеститорите сега, защото много е трудно при тази разпокъсаност, която имаме- най-малкият среден парцел е в България, от всички европейски страни, ние да привлечем големи инвеститори. Защото, в крайна сметка, инвестицията в земеделието е дългосрочна- над 20 години понякога. Ние се борим за уедряване, но процесът на делби на земята продължава и ако не бъде спрян, средният парцел на земята ще става все по-малък... Реално процесът на комасация не протича в страната, спрял е по ред причини. Първо, на доброволен принцип е и е много трудно да накараме всички хора да желаят да се уедрят, има едно недоверие, други отсъстват от страната, останаха много трудни сделки, с много наследници... Процесът на уедряване ще е много бавен... В Северна България средният парцел е около 8 декара, в Южна- около 5 декара. В момента не е логично да влезе голям инвеститор, а и няма свободна земя... 

Заради благоприятния климат и добрата реколта тази година, цената на земеделската земя в Северозападна България е сравнително висока. 

"Цените вървят между 800 и 1300 лева за отделни полски райони. Ако има комасирани парцели и се мине на индивидуално договаряне, цените може да са и по-високи..." 

Комасацията и възстановяването на напояването биха повишили цената на земята и биха се превърнали във фактор за превръщането на земеделието в атрактивен отрасъл и за младите хора, смята Стайко Стайков. Според него, в земеделието има бъдеще, но трябва да се заложи на науката. Наложително е да има и Земеделска камара- както е в другите европейски държави- така ще имаме и по-солидната подкрепа от страна на Европейския съюз, ще можем да говорим и за модерно земеделие.

"Всички проблеми се обсъждат първо на ниво Камара, съответно ще се направи членство в Копа Коджека- най-голямата европейска организация на фермерите и кооперативите, там се правят предложения, които се внасят на ниво Европейски парламент. Без Копа Коджека ние няма как да повлияем, да кажем нашите проблеми и те да бъдат приети от сърце. Процесът трябва да върви, ние да сме част от Европа..."

Трябва ли да има данък върху земята, доколко субсидиите са водещи в процеса на земеползване и какво е отношението към запазване плодородието на почвата- чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"За" и "против" автоматите за лекарства

Законопроектът на "Възраждане" за лекарствата създаде напрежение сред представителите на Националната аптечна камара и пациентски организации. Той предвижда държавата да финансира откриването на аптеки и автомати за лекарства в областите, общините и населените места, за които е установен недостиг според Националната аптечна карта...

публикувано на 20.09.24 в 18:00

От колекционер към творец: Йоанна и нейните свещи и картички

Днес ви запознавам с Йоанна Йорданова от Видин, чиято страст към колекционирането на картички е на повече от 12 години. Тя се сдобива с интересни екземпляри, когато е на бригада в Щатите. Там хората си ги подаряват не само при радостни поводи, но и при тъжни. Йоанна се връща от Америка с близо 50 картички, като всяка е с различна история. Тя..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Във Видин предстои още една кампания на "Капачки за бъдеще"

Временен пункт на кампанията "Капачки за бъдеще" ще бъде разкрит на 12 октомври във Видин . Част от средствата, събрани от инициативата в страната ще са за болницата в града, каза Дияна Ангелова , която е сред организаторите в областния център.  "Кампанията ще бъде четвърта вече по ред в града - на стандартното място - на ъгъла на училище..

публикувано на 20.09.24 в 16:07

Фолклорна студиа "Северняци" с поредна благотворителна инициатива

Фолклорна студиа  "Северняци"  организира б лаготворителен концерт "Живот за Стойчо"   във Видин . Събитието ще е на 3 октомври, от 18:30 часа в Спортната зала в града, каза ръководителят на формацията Ерик Петров .  "Нашето сдружение "Усмихни се с нас" и Фолклорна студиа "Северняци" решихме да направим този благотворителен концерт в..

публикувано на 20.09.24 в 14:39
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19