Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Дари техника" вече помага и на възрастни във Видинско

2
Снимка: Народно читалище "Светлина -1928" Неговановци

Кампанията "Дари техника", която осигурява електронни устройства на деца, за да могат да учат дистанционно, вече помага и на възрастни. С помощта на дарители, организаторите - "Фабрика за идеи" и "Видински фонд читалища", осигуряват битови уреди за социално слаби семейства и самотно живеещи възрастни хора. Едно от населените места, включени в кампанията, е Неговановци. Там нуждаещите се семейства и възрастни хора са осем, обясни кметът Емилия Крумова:

""Фабрика за идеи" отново се включва с помощ, заедно с "Видински фонд читалища", при което от мен поискаха да дам имената на социално слаби семейства, или на семейства, изпаднали в нужда. Ставаше въпрос да ги подпомогнем, кой от каквото има нужда - хладилник, печка, пералня и т.н. Първото семейство, което бяхме подали, си получи подаръка още миналата седмица, семейство с две малки деца, двамата са безработни. Получиха пералня. Ще се дарят три лаптопа, три дечица, които са нуждаещи и нямат вкъщи, ще получат. Сега очакваме пак за една самотна майка, тя пък има нужда от газова печка или котлон. Съответно трябва някой да дари на "Фабрика за идеи, за да дарят те на нас. Миналата седмица видях, че във Винарово е пристигнал един хладилник."

Не е задължително уредите да са нови, достатъчно е да са работещи, обясни секретарят на читалището в село Неговановци Марияна Димитрова:

"В нашето село пристигна преди седмица пералня, дарена от домакинство от Врачанско за едно младо семейство, което няма пералня. Повечето хора перат на ръка, повечето нямат печки, и то младо семейство, но социално слаби, те не работят, или пък само единият от родителите работи, но като са с две деца нямат възможност да си купят уреди от първа необходимост - пералня, печка... Та дори в Неговановци имаме семейство, което няма бойлер в банята, а там има малко дете."

Хората живеят в нищета и имат нужда от храна и предмети за бита, обясни още Мариана Димитрова:

"Имаме възрастни хора, които нямат завивки - нещо по-ново, по-мекичко. Те нямат печки, всички възрастни хора готвят на печка на дърва. Така че една малка печка, която е за изхвърляне също ще бъде от полза на едно бедно семейство. Коледа е и точно сега е моментът, когато хората се замислят и си казват: Колко е нужно на един човек, не само материалното. Ние искаме да ощастливим с усмивка, с доброта, с някаква радост друго домакинство, което има нужда." 

Хората, които желаят да помогнат, е необходимо да се свържат с "Фабрика за идеи", "Видински фонд читалища", кметствата и читалищата във видинските села. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00