Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушатели на Радио Видин сигнализират

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

Общината ще постави табели. БАБХ с предписание

Снимка: Радио Видин

В сметище е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път". Боклуците, изхвърляни от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с каруца, разказват хора, живеещи в началото на улицата:

"Не мога да живея тук...повече от 7-8 години е така. Иначе тука беше рай, птици, отваряш прозореца, аз като исках да почивам, идвах тук да спя... Това тук не трябва да е така, аз смятам даже да се махна от тук , от тази мръсотия. Може ли тука с тия деца да се живее. Къде да се оплакваме, че никой не обръща внимание.... Всеки божи ден се изхвърля, след най-много половин час ще видиш как с каруцата ги изкарва...Имаме тук над 30 деца, ще хванем болест при тая епидемия... Лично аз съм подал 4 пъти жалби до общината... Тук се хвърлят и умрели кучета и какво ли още не... Пак сега е по-добре, че е зимно време, елате да видите лятото  какво е тук..."

Изпратихме въпроси до Община Видин, от където писмено ни отговориха, че до момента не са постъпвали сигнали от жители на квартал "Нов път" във връзка със сметището. Но уточняват, че изхвърлянето на тор в жилищен квартал не е разрешено. По отношение на образувалото се сметище на входа на кв. "Нов път", конкретното място е общински терен, а не жилищен, поради което и там не е предвидено, а и не е необходимо разполагане на контейнери за твърди битови отпадъци. Такива има поставени непосредствено до първите жилищни сгради в квартала.  Кофи за боклук до първите къщи нашият екип не видя. Ето какво още пишат от общината - "Въпреки че до момента официални сигнали в Общината не са подавани, от Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" са запознати с проблема и нееднократно са предприемани мерки. Съгласно графика на работа на предприятието, всяка сряда се почистват отпадъци, изхвърлени на места, които не са предвидени за тази цел. Това включва и нерегламентираното сметище в края на ул. "Стара планина" в кв. "Нов път". За съжаление, веднага след това там започва отново нерегламентирано изхвърляне на битови и други отпадъци от страна на недобросъвестни граждани. С цел превенция, предстои в района да се поставят съответните предупредителни табели." 

В квартала има няколко кравеферми, които са в дворове, между къщите. Потърсихме собствениците на най-голямата кравеферма, оказа се, че фермата е наета от видинска адвокатка, с която разговаряхме няколко пъти. Тя не отказа да отговори на въпросите ни, но на три пъти промени времето и деня, в които да разговаряме, а в последна сметка престана да си вдига телефона.  Според информация от Българската агенция за защита на храните фермата е регистриран много отдавна, като последната пререгистрация е от май 2020 година. Капацитетът на кравефермата е 50 възрастни говеда и 100 телета. В края на януари във фермата се отглеждат 17 говеда и 54 телета, обясни д-р Валери Велков от БАБХ Видин:

"Фермата е регистрирана само за угояване, а не за млечно направление. При регистрацията те са представили Удостоверение за търпим строеж от Общината, че не подлежи на премахване и е законен, представен е и договор за покупко-продажба от Общината, на имота и съответно собственика, който го ползва е представил договор за наем от собственика... Тя е регистрирана абсолютно законно. Отговаря на Наредба 44. По принцип Наредба 44 визира изхвърлянето на торта. Трябва да има обособено място в животновъдния обект за временно съхранение на тор и обеззаразяване, което е съобразено с капацитета на животните, които се отглеждат. Тъй като Видин попада в нитратно уязвимата зона, значи трябва торта да се съхранява 6 месеца, за да премине биологичното обеззаразяване. Вътре в самата ферма има циментирана торова площадка за съхранение на твърдата торова маса има и торова шахта, която е за съхранение  на течната, където има канал. А след като минат тези 6 месеца, тогава те могат да бъдат извозени на собствени земеделски земи, по Наредба 44 може да предават и на предприятие за биогаз, като такъв договор не ни е предоставен от фермата и другия вариант, който може -  торта  да бъде депонирана временно на свой собствен терен до преминаване на 6 месеца."

Д-р Велков допълни, че фермата се проверява периодично. През 2017 година на кравефермата е съставен акт за административно нарушение и е издадено предписание за идентифициране на животните и своевременно извозване на оборската тор върху земеделски земи и да не се натрупват големи количества във фермата, което е констатирано по време на проверката. През април 2020 година фермата е проверена за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните, като също е издадено предписание във връзка с капацитета на животновъдния обект, тъй като е бил със старо действащо разрешително, пак миналата година, през октомври, фермата отново е проверена и е издадено предписание за спазване на сроковете за издаване на паспорти на новородените, което предписание е все още  е в срок на изпълнение. Д-р Велков каза също, че през последните 2-3 години не са получавали сигнали за нерегламентирано изхвърляне на тор и обеща, че ще направи проверка. 

Такава е направена, като в момента на проверката не е констатирана тор на улицата. Но на друго място е имало събрана тор. Собственикът твърди, че не е само негова тор, а и от други ферми и стопанства и не е възможно да се докаже, че е негова. Пуснато е предписание торта да не се изхвърля на нерегламентирано място. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00