Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Зелена светлина за новата програма "ЕС в подкрепа на здравето"

Снимка: Pixabay

Европейският парламент /ЕП/ даде зелена светлина на новата програма "ЕС в подкрепа на здравето". Четвъртата програма за здраве на Европейския съюз /ЕС/ ще разполага с бюджет от 5,1 млрд. евро и ще е в сила за периода 2021-2027 година. Насочена е към области, в които ЕС може да бъде от помощ, и да допълни политиките на отделните държави членки. Основната ѝ цел е да бъдат подобрени здравните системи, чрез подпомагане на координацията и обмена на данни между държавите членки. Друга важна задача е лекарствата и медицинските изделия да станат по-достъпни - както като наличност, така и като цени. Освен това програмата отговоря на очакванията на хората за активни действия в здравната сфера, обясни докладчикът на ЕП Кристиан Силвиу-Бушой /ЕНП-Румъния/:

"Очевидна е необходимостта от адекватно финансирана политика в областта на здравеопазването. Тази програма не само е подходящ отговор на кризата с COVID-19, но отговаря също така и на очакванията на гражданите. Както Евробарометър сочи, поне 70% от гражданите очакват повече действия в областта на здравеопазването. Новата програма ще ни помогне също така да се борим срещу рака, антибиотичната резистентност, колебливостта по отношение на ваксинирането. Това са проблеми, които съществуват от доста време...Заедно постигнахме не само да достигнем до този етап за по-малко от половин година, да можем да преговаряме по тази програма, но и да гарантираме 5,1 млрд. евро, много сериозен бюджет. Това е нещо много важно за здравеопазването в Европейския съюз, един инструмент за периода 2021-2027 година. За този период, в сравнение с третата програма за здравето, тази ще предостави много повече дейности в подкрепа на държавите членки в областта на здравеопазването и ще може да укрепи усилията им, за да може системите им да бъдат наистина по-устойчиви."

За да може здравните системи да станат по-устойчиви, програмата ще подобри готовността им за големи трансгранични заплахи за здравето. Това ще позволи на ЕС да се справя не само с бъдещи епидемии, но и с дългосрочни предизвикателства като застаряването на населението и неравенствата при достъпа до здравни грижи. Програмата ще подкрепи и действия в областта на електронното здравеопазване и ще съдейства за създаването на европейско „пространство за здравни данни“. Подкрепа ще бъде оказана и за подобряване на достъпа до качествени здравни грижи, включително за сексуално и репродуктивно здраве, за подобряване на психичното здраве и за засилване на борбата с рака.

Поне 20% от бюджета на програмата ще е за превенция на заболяванията и за насърчаване на здравословния начин на живот. Профилактика е изключително важна за предотвратяване на различните рискови фактори, които мога да доведат до влошаване на човешкото здраве, коментира д-р Марияна Чавдарова от Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видни:
 
"Подпомагаме хората да се хранят здравословно, да спортуват повече, да насочат своите усилия към психичното здраве, защото то също е изключително важно. Това са основните насоки, в които се работи в насока профилактика и промоция на здравето. Профилактиката е свързана най-вече с профилактиране, откриване на основните рискови фактори за различните заболявания и ограничаването им, за да не се стига до заболяване. Години наред се говори, че профилактиката е изключително важна, за да се опитаме ние да направим така, че да не се стига до заболяване. А не хората да се разболяват и да ги лекуваме. По-лесен вариант и по-евтин е профилактиката."

Жители на Видин приветстваха новата здравна програма на ЕС, като очакванията им са тя да помогне на българското здравеопазване както с финансови средства, така и с конкретни мерки и дейности:

"За здравеопазване никога не стигат пари, ако може някой да ни помогне, защото ние като бедна държава не се справяме... По-скоро с някакви техни планове или начини, с които се справят с това нещо, да ни помогнат, защото ние явно не работим в правилната посока. Средствата вече са винаги добре дошли... Разбира се, че са нужни средства, да се поправят болниците в нашия район... Винаги трябва да се отделят средства за здравеопазването и за дечица, за всички хора, защото винаги е необходимо, особено в такъв момент, когато почти никой няма средства, които сам да изкарва по някакъв начин, всеки чака на социални добавки и на помощи, и най-вече да се надяваме, че това няма да продължи много дълго време... И освен да се обръща внимание на превенцията на физическо ниво, трябва да се разгледа и духовното и емоционално здраве на човек, защото всички болести започват най-вече оттам. Може би хората трябва да се информират да разпознават емоциите си и оттам да търсят първопричините за всички болести, които им се случват след това."

След като европейските лидери официално одобрят регламента, програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ще влезе в сила ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС и ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16