Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствата по здравна каса- само с е-рецепта

Снимка: БГНЕС

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни рецепти.

Рецептите, издадени преди първи юни, ще продължат да се изпълняват от аптеките. Хартиената засега не се премахва- тя остава за лекарствата, които изцяло се заплащат от пациентите, гласят част от промените.

Наясно ли са с промените жителите на Видин? 

"Не, изобщо нямам представа... На три аптеки ходих и ме връщаха и накрая си ги купих за 105 лв. всички лекарства на свободно, защото не знаеха още как да стане, пък от другия ден почнаха пак с тези книжните, но аз нямах време да чакам и си ги купих на свободно... Ами не знам каква ми дадоха днес. Личният лекар там по компютъра нещо на някакви листчета изряза ги и ги залепи за книжката. Никакво номерче- рецептурната книжка дадох и в нея пишат там. Да, чух че и рецептурните книжки от другия месец ще минат също в електронен вариант, но личната ми лекарка каза, че нищо не се знае. Здравната каса нищо не им е казала още... Нямам никаква представа. Със сигурност трябваше да има по-добра информационна кампания, щом не съм и чувал за тях... Не мога да кажа нищо за електронните рецепти. Моята е от днес - хартиена е и е от невролог... Отидох при личния лекар, после в аптеката и тя каза, че ще уреждат между тях рецептите... Отиваш директно на аптеката, влизат в компютъра с данните ти и там по това, което е предписано от личния лекар, си получаваш лекарствата, което е едно облекчение за самите пациенти... Няма лекарите да пишат на хартиени носители и т.н. Сега отиваш на аптеката, те те проверяват в компютъра и ти пишат в здравната книжка... Това е и едно удобство. Дори лекарят може да ти даде рецептата за по-продължителен период от време, а не всеки месец да му клечиш на вратата. ЕГН-то си даваш от личната карта и за нула време те обслужват... ", коментираха новите рецепти и предимствата им жители на Видин.  


Аптечният софтуер също е готов и вече е свързан с електронния  регистър, като техническите проблеми също са решени, коментират фармацевти. А дали проблемите са изчистени и с пациентите, проверихме в една от видинските аптеки. Фармацевтът Иванка Стефанова обясни ситуацията с новите правила:


"Има проблеми, но хората вече са научени, знаят, отиват при личния лекар и всичко е същото, само че без хартия. Все още в хартиената рецептурна книжка лекарят нанася лекарствата без да издава хартиена рецепта, идват при нас, ние вписваме ЕГН, зареждаме рецептата и виждаме какво е изписано. За пациенти без рецептурни книжки важат и електронни, и бели рецепти. Все още са малко електронните, но важат и двете. Така че, няма проблем. Пациентът идва с рецептурната си книжка, там има ЕГН, има и специален номер на изписване, който е вписан. Но най-лесно е чрез ЕГН-то. Вписваме ЕГН-то и така излиза рецептата..."  


Потърсихме мнението и на личен лекар. Д-р Емил Мушанов е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин:

Д-р Емил Мушанов"Има два основни вида рецепти. Едните са тези, в които частично или напълно медикаментите се изплащат от Здравната каса. Тези медикаменти, които вървят на рецептурна книжка, се издават единствено и само чрез електронна рецепта. За пациента не се променя абсолютно нищо, с изключение на това, че няма да носи рецепти на хартиен носител. Той идва с рецептурната книжка и ние слагаме едни номерца в нея, след което с тях отива в аптеката и си взима лекарствата.

Що се отнася до тези рецепти, които досега бяха на "бели" рецепти, те също остават като вариант, но може да се предпише и електронна такава. Ако стане вариантът "бяла" рецепта, т.е. както беше досега, на обикновена бяла рецепта се написва медикамента и пациентът отива с рецептата в аптеката. Ако се избере вариантът "електронна бяла рецепта", то тогава по същия начин- по ЕГН или по едно номерче, което се дава на пациента, той може да иде в аптеката и да си вземе лекарствата. Така за пациентите само се улесняват нещата..."  


Всъщност, електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят попълва на компютъра си и записва информация за нея в здравната карта на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк.

Е-рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса. Въвеждането им ще улесни пациентите и лекарите, защото ще даде възможност при допусната грешка при изписването на лекарствата тя да бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря. Очаква се да се подобри и контролът по предписване и отпускане на медикаменти, като те ще се следят в реално време.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 01.07.2021 г.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39