Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честит празник на хлебари и сладкари!

хляб
Снимка: РАДИО ВИДИН

На Спасовден празнуват хлебопроизводителите и сладкарите. Празникът се отбелязва от 1915 г. по предложение на съюзa "Задруга на хляба". От 1999 г. традицията е продължена от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В народните вярвания хлябът е свещен и незаменим - именно чрез хляб и риба Иисус Христос спасява гладните според евангелието на Йоан. 
Хлябът е неизменна част от битието на българина, през последните години асортимента се увеличава, сподели Костадин Георгиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана.

"След промените, които настъпиха с политическата обстановка в България и връщането на държавата към частния бизнес, едни от първите, които се ориентираха, бяха производителите на хляб и хлебни изделия. Разнообразието, което настъпи в производството на хляб и хлебни изделия беше добре посрещнато от населението и нашите клиенти. В първите години след промените към хлебопоризводството се създаде съюз на частни производители. На регионално ниво се създадоха регионални съюзи на производителите на хляб. След време съюза на частните производители в България укрупни всички регионални съюзи във Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. Федерацията като член на ЕС на хлебопроизводителите и сладкарите създаде много добри контакти със същите структури в европейските държави. Почнаха да се организират посещения на панаири, фирми в чужбина - Германия, Австрия, Франция, Италия и други. Много наши колеги използваха тези контакти да си обогатят асортимента от хлебни изделия и закуски. Много добри контакти се създадоха със занаятчийската камара в град Кобленц, Германия, където нашите колеги имаха възможност да посетят и да се запознаят с техния опит в тази насока. В нашия град Монтана се организирах около 10 години изложения, на които всички наши фирми си представяха продукцията и жителите на нашия град и колеги от Видин и Враца имаха възможност да ни бъдат гости. На това изложение се канеха всички български фирми, които предлагаха суровини, материали и консумативи за нашето производство. Така ние отбелязвахме празника и давахме възможност на колегите от Видин и Враца да получат желана информация на място."

Според Костадин Георгиев няма еднозначен отговор кой е най-вкусният хляб.

"Най-вкусният хляб е този, който на клиента му харесва. На вкус и цявт "таварищи нет"- това е руска приказка. Аз имам много клиенти във фурната, не мога да се оплача. Има много хора, които ме познават и когато има някаква грешка, те ме коригират веднага. Много е добре за всички колеги да имат стремеж към овладяване на нови неща, нови асортименти. Да посещават, да търсят панаири, изложения - тия, които са свързани с нашия бизнес. Тук се научават много неща. Преди всичко трябва да се търсят новости."

За празника  Костадин Георгиев пожела на колегите си и на нашите слушатели: "Да са здрави, мъдри и честити и на благини сити!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05

Започва акция "Зима"

Традиционната акция "Зима" стартира от утре, 1 ноември. Тя ще продължи през целия месец, по време на който ще се осъществява засилен контрол и ще се провеждат специализирани операции с цел подобряване на обстановката по безопасност на движение и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.  Акция "Зима" отново ще премине на 3 етапа с 3..

публикувано на 31.10.25 в 12:37

Деца и ученици отдадоха почит на будителите в Дунавци и Видин

Наближава един от най-възрожденските празници- Деня на народните будители. Празникът се отбелязва с различни инициативи от училища, читалища и културни институции. В град Дунавци деца от детската градина и ученици от двете училища бяха подготвили програма. В началото на празника кметът на Дунавци Димчо Скорчев подчерта значимостта на..

публикувано на 30.10.25 в 16:30