Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Пенсионната реформа трябва да е насочена към младите

Стоян Панчев
Снимка: Силвия Великова


Държавната пенсионна система в България се намира в състояние на практически фалит. Държавният фонд "Пенсии" не може да бъде спасен. Неговите проблеми са хронични и се коренят в неговата фундаментална структура, посочват икономистите от Експертния клуб за икономика и политика и от Българското либертарианско общество.

Πo-виcoĸaта пeнcиoннa възpacт и пo-виcoĸите paзxoди зa coциaлнo ocигypявaнe щe бъдaт двaтa пpeĸи eфeĸтa въpxy paбoтeщитe днec, aĸo ocигypитeлнaтa cиcтeмa нe бъдe пpoмeнeнa, обясни в "Посоките на делника" икономистът Стоян Панчев.

"Първото нещо, което не се прави, е да се признае, че има проблем. По медиите гледаме все същите стари лица, които разправят, че пенсионната система е супер, всичко е наред, няма проблеми. Общото послание е, че пенсионната система е супер, просто трябват едни неща да бъдат натаманени в нея. Истината е, че състоянието не е изобщо добро. Проблемът е в тази разходопокривна система, в която работещите плащат на пенсионерите. Ние нямаме достатъчно на брой работещи. Самият НОИ предупреди, че се движим в посока в следващите 20 години да изравним броя на работещите с броя на пенсионерите. Този процес води до това, че в момента имаме дефицит от 6 милиарда, т.е 50 % от системата е на дефицит. Вместо да събира достатъчно пари от всички работещи, се оказва че всички събрани пари от осигуровките водят до половината от приходите, които са нужни. Останалата половина се финансира от държавния бюджет чрез други данъци, които се плащат. Фундаменталният проблем на системата е, че разходопокривният момент е фалирал в момента. Тази пенсионна система, която имаме в момента, беше тръгнала натам хората да имат лични спестовни сметки - аз работя, тези пари се натрупват, това е т.нар втори стълб, и така разчиташ на собствените си спестявания. В момента 5.5 % от заплатата отиват във втория стълб. На практика сме заседнали в система, в която всеки има малка лична сметка, но голяма част от пенсионната система продължава да преминава през първия стълб. Имаме генерален проблем, който се игнорира, за него не се говори, но за сметка на това - старите лица си пеят, че всичко е наред". 

Пенсиите на над 2 млн. българи да бъдат повишени средно с 64 лв. от 1 октомври предвижда актуализация на бюджета. Според предложените промени минималната пенсия ще стане 340 лв., при 300 лв. в момента, а максималната ще нарасне от 1440 лв. на 1500 лв. Предвижда се и вдигане на коефициента за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35. По този начин пенсиите ще бъдат увеличени средно с 12,5%, 

На българските граждани трябва да бъде позволено сами да трупат реални спестявания за своите старини, а не просто да плащат за нечия чужда издръжка, посочи още Панчев.

"Политическите настроения показват, че ситуацията и системата нямат шанс да се променят. Никой не отчита съществуващите проблеми. Нашата идея е да се разширява обхватът на личните спестявания, а в момента по-скоро се разширява първият стълб и се върви към национализиране на вторият както предложиха ГЕРБ през 2014. Така ние ще разчитаме още повече на тази разходопокривна система, която не е състоятелна финансово. За да мислиш по този начин, трябва да имаш десетилетия напред хоризонт на мислене. В Парламента хоризонтът е до края на годината".

Експертите от ЕКИП и БЛО са организатори на кампанията "Пенсионна реформа за младите", целяща фундаментално преосмисляне на пенсионното осигуряване в България.

"Ние се опитваме от нашата организация да говорим с младите хора. Преди 2-3 години проведохме кампания, озаглавена "Пенсионна реформа за младите". Големият губещ в момента са младите - ще трябва да финансират още по-голяма и раздута система, ще трябва да дават допълнителни пари. Осигуровките най-вероятно ще бъдат по-високи, защото дългосрочно това нещо няма как да се издържа. За нас не се спестява нищо, единствено което е във втория стълб - 5.5 %. Дългосрочно най-прецакани сме ние, които сме младите работещи. Най-голямата част от заплатата, която се спира, отива за пенсионната система, за нея сега, по-голяма част от него не се инвестира, а веднага се харчи. Изчисленията показват, че непрекъснато ще има увеличаване на пенсионната възраст. Аз и ти, това нашето поколение, ще се пенсионира над 70-годишна възраст". 

Няма нищо по-дългосрочно от временната мярка, напомни Панчев.

"Мая Манолова, БСП решиха да задминат даже Борисов, засилиха процеса. Сериозният поглед върху пенсионната система няма да се случи скоро. Такива са политическите процеси. От една страна, партиите са надпреварват да са популистки, да са разточители, а от друга страна, настъпва и процес на инфлация. Не е случайно, че БСП и Манолова говорят за актуализация още от октомври. Тогава цените ще се покачат сериозно следствие на новите цени за бита".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20