Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Диня или любеница?

2
Снимка: Радио Видин

3 август се отбелязва като Световният ден на динята
Около 92% от масата на този плод е вода - това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само гладът ни, но и жаждата ни. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати, а сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. 
Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност, но се срещат и с жълтеникава сърцевина. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. 
В различните райони в България, динята се нарича още любеница, карпуз, а в някои краища на България дори и бостан. На места пък наричат пъпеша диня, пипон или пепене. Как наричат по видинско този сочен плод и как да познаем коя диня е узряла, когато избираме от купчината? Това попитахме Видинчани.

"Едни тъпат малко по на кухо. На късмет вече ще бъде. Аз съм от белоградчишко и там на това му викам лубеница, а на другото му викаме диня по чернополски... На моето село му викат диня. Чукаш, ако нещо бие да звъни е узряла, ако на тежко бие няма да е узряла... По дупето, трябва да е жълто, ама да не е изсъхнала много дръжката. Това значи, че много отдавна е брано... Така викат по нашия край, понеже ние говорим на диалект, а иначе е диня... Би трябвало да има някакъв особен звук, когато се чука... Диня, а по видински любеница... Според мен трябва да е любеница, защото така си знаеме, а на пъпешите сме казвали диня по рано... Свекър ми ме е научил долу паричката да е по широка, долу дъното дето е... На български си е диня... Ние им казваме любеница, а пък други има казват диня, а на пъпешите ние викаме дини... Видяла съм, че се чука, ама какъв звук тряба да зидаде незнам... Аз не умея, звимам каквото ми падне и това е... Някои по чукането, някои как е отлежала, на която страна е лежала върху земята се получава едно бяло петно, трети със стискане и всеки си има свой метод."

За зрелостта на динята се допитахме до професионалист. На общинския пазар във Видин срещнахме Виолета Кръстева, която продава дини собствено производство. Произвежда ги в село Сланотрън от далечната 1973 година. Ето какви съвети даде тя, за да изберем узряла диня.

"В края на дръжката има едно спирало и едно листенце. Когато двете са зелени, любеничката не е узряла. Когато спиралото е изсъхнало и листенцето е зелено, пак не е узряла. Любеничката е узряла, когато и двете са кафяви. Когато е куха, тя не струва за нищо. Трябва да е тежка любеницата. Когато е куха, тя вече е презряла."

Динята е незаменим източник на мощния антиоксидант ликопен, на фибри, минерали и витамини. Отлична е за хидратация и прочистване на организма, при анемии, за диабетици и като нисковъглехидратна диета. Не е за подценяваме нейното благодатно въздействие върху сияйния вид на кожата, която освен всичко друго пази от стареене и опасните слънчеви лъчи. Динята е незаменим съюзник при анемии, артрит, ревматизъм, гастрит, подагра, камъни в бъбреците, артеросклероза и още редица други заболявания, споделят диетолози. 

Повече за дините чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Чува ли се "Шепотът под вратата"

Безмилостният адвокат Уолъс Прайс си мисли, че има всичко – пари, кариера, успех, страхът на хората. Той е дистанциран, студен, по-загрижен за печалбите на компанията, отколкото за служителите си. Няма приятели, нито съвест. Има само един провален брак зад гърба си, за който предпочита да хвърля вината върху бившата си жена. Вярва, че нищо не..

публикувано на 19.09.25 в 17:05
Владислав Минков

Живот по релсите: Среща с машиниста Владислав Минков

В навечерието на професионалния празник на локомотивните машинисти  решихме да погледнем отблизо към тази професия, която сякаш винаги остава малко в сянка, а всъщност е изпълнена с отговорност, дисциплина и истинска отдаденост. Както всяка работа, и тази има своите особености - своите предизвикателства и трудности, но и своите хубави страни...

публикувано на 19.09.25 в 16:30

"Спасението на мъжете" - чушкопекът

В сезона на печените чушки, чушкопекът си остава най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век. Още през 2010 година той детронира останалите придобивки на цивилизацията „от раз” и взе златния медал в класация на зрителите на БНТ за „Българските събития на ХХ век” - категория „Революция в бита”. Защо точно чушкопекът? Нали казват,..

публикувано на 19.09.25 в 16:10

Фондация "Благотворител" обяви конкурс за стипендианти

В България има хиляди деца, които растат без родителски грижи. Въпреки трудностите, те мечтаят, учат и постигат успехи, казват от фондация „Благотворител“.   Вече 21 години осигуряват стипендии за ученици с висок успех от 8-и до 12-и клас, лишени от родителска грижа и студенти в първи курс. Конкурсът по програмата "Постигам по-висок успех" е..

публикувано на 19.09.25 в 15:30

Актьорът Теодор Софрониев и трите му кучета

Актьорът от врачанския театър Теодор Софрониев гледа 3 кучета у дома. Младият мъж е голям почитател на домашните любимци и сега наваксва дефицити от миналото, когато родителите му не му позволявали да има домашен любимец. Теодор е от Монтана, но има роднини в белоградчишкото село Фалковец и от малък е привързан към природата...

публикувано на 19.09.25 в 15:10

Откриха кампания за събиране на текстилни отпадъци във Видин

Кампания за събиране на текстилни отпадъци започна във Видин. Инициативата е на общината и се провежда съвместно с габровска фирма за рециклиране на текстил. В рамките на тридневната кампания от 19 до 21 септември, желаещите могат да предадат ненужни дрехи, обувки, чанти, аксесоари, плюшени играчки и домакински текстил. Пунктът се намира в двора на..

публикувано на 19.09.25 в 12:07

В Чупрене ще се проведе традиционният ловен събор

Чупрене ще бъде домакин на осмия Северозападен ловен събор. Той ще се проведе на 20 и 21 септември. В програмата са включени игри и състезания, кулинарно шоу, приготвяне на кулинарни шедьоври.  "Какво ни накара да го направим навремето? Това е страстта към хобито лов, също така към нашите помощници в лова- ловните кучета. С течение на..

публикувано на 18.09.25 в 16:47