Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестник "Видин" на 30 години

6
Факсимиле от първия брой на вестника
Снимка: Архив на вестник "Видин"


Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване, заложено в него, е в редакцията на свободния и независим вестник "Видин" да работят само хора, обединени от основополагащите принципи на демокрацията - утвърждаване на свободното слово, конституционните права и гражданското общество. Кои са хората, които, следвайки тези принципи, създават вестника, разказа главният редактор Роберт Николаев:
Николай Асенов, издател и основател на вестник
"Преди години имах възможност да напиша, че "главният виновник" от първия брой и досега е издателят и основател на вестника Николай Асенов. Всъщност без него нямаше да го има това начинание... Сред първите, които започнаха тогава с Николай Асенов, са Славчо Георгиев, Владимир Димитров, Николай Витанов, който и до ден днешен е с нас. Първият главен редактор, макар и само за няколко дни, беше Цветан Георгиев. Но тогава, в началото на 90-те години- бумът всъщност на вестникарството изобщо в България, не само във Видин, бяха по-несигурни и смутни времена за някои. Това беше определящо примерно да участват или да не участват. По тази причина доста хора са се отказали..."

За Роберт Николаев и неговото семейство изминалите 30 години могат да бъдат описани само с една дума - съдба:

"През всичките тези 30 години можех да бъда не само съмишленик на баща ми, но и негов последовател в много отношения. Всички примери, които имах възможност от първо лице да взема от него, всъщност превърнаха тези 30 години в съдба. Това е думата, която мога да кажа, защото във всяка една предприемаческа дейност, независимо в коя област, ако не вземаш нещата  присърце, за да правиш това, което искаш или обичаш да правиш, то не се получава с добър успех..."
Роберт Николаев, главен редактор
Две са основните предизвикателствата, съпътстващи вестника от неговото създаване и досега, обясни още главният редактор:

"От първия броя досега най-трудно е било финансирането и намирането на реклама, тъй като в нашите условия, а особено пък за един регионален вестник, който трябва да се самоиздържа, това е е най-голямото предизвикателство, определящо и оцеляването му. Наред с това, в чисто технически план, едни от най-трудните моменти винаги са били свързани с основната задача на вестника - тази борба за свобода на словото и за казване на истината, която изглежда, че сега е още по-актуална отколкото в началото..."

По повод 30-годишнината на вестник "Видин" Николай Асенов и Роберт Николаев издадоха алманаха "Гражданите на Видин". В него са публикувани кратки биографични бележки за над 250 видни личности, допринесли за развитието на Видин в периода отпреди Освобождението до наши дни. Книгата е събрала всичко, публикувано досега в една от първите  рубрики на вестника.

Корицата на алманаха
"Всъщност този алманах представя повече от 250 имена на личности, свързали съдбата си с нашия край, тъй като не всички задължително са родом от Видин. Всъщност алманахът събира всичко, издавано през годините. Тъй като за много от тези хора може да се напише отделна книга, за доста от тях и по няколко книги, основната трудност бе да се съберат тези 250 имена в едно издание. Затова те са представени с кратки биографични бележки, за да се знае, че съществуват такива личност, каква е тяхната заслуга за развитието или за възраждането на Видинския край."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06