Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забравихме" ли противоепидемичните мерки?

Снимка: Радио ВИДИН


Ръст на новозаразените с коронавирус отчитат от началото на месеца здравните власти в страната.  В същото време наложените противоепидемичните мерки сякаш за някои останаха на заден план. Област Видин не е изключение от общата картина. Почти във всеки магазин, без значение малък или голям, могат да бъдат забелязани хора, които са "забравили" да сложат своята предпазна маска. По този повод са започнали съвместни проверки между Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, Агенцията по храните и Областната дирекция на МВР, коментира за Радио ВИДИН д-р Венцислав Владински, директор на здравната инспекция:


"Противоепидемичните мерки не са отменени. Това е задължителното носене на маски в закритите помещение, също така и посещаемостта в обекти с обществено предназначение, има се предвид питейните заведения - дискотеки, барове на закрито до 50%. Също така носенето на маските в транспорта и във влаковете, и в автобусите. Това са в общи линии по-важните противоепидемични мерки в този момент. Те се спазват, но не на 100% и това е не само тук, в нашата област, в почти цялата страна не се спазват. По този повод и по нареждане на нашия здравен министър и на министъра на вътрешните работи ние сме започнали да правим съвместни проверки. Досега сме правили отделни, само наши проверки, само инспекторите на РЗИ. А вече от тази седмица сме започнали заедно с колегите от Агенцията по храните и колегите от Областната дирекция на МВР. По заведения, най-вече по хранителни обекти, има се предвид хранителните вериги, тъй като там има голямо струпване на хора. Също така и в по-малките хранителни обекти, и то из цялата област. Следи се носенето на маски, наличието на дезинфектанти. Друго е, като хората знаят и виждат, че се упражнява контрол за спазване на тези противоепидемични мерки... За този момент не са нужни допълнителни мерки. Да, наистина Видинска област е с нисък брой на положителни случаи на COVID-19, но при увеличаване на случаите несъмнено мерките ще бъдат променени, тоест ще бъдат по-затегнати. Има такива шансове тази вълна да е по-силна от предишните 3 вълни, тъй като разпространението на Делта вируса, така наречения индийски вирус, е много по-бързо и той вече обхваща почти всички възрастови групи."


Спазват ли се мерките във Видин? Забравихме ли, че COVID-19 не си е отишъл? Въпросите коментираха и видинчани в анкета на Радио ВИДИН:



"Не спазваме, това ми е наблюдението. По магазините виждам хора и с маски, и без маски. Като че ли някакво успокоение получихме. Бяха понижени бройките, но ето, че погрешно е било мисленето ни. Горе-долу спазваме, аз винаги нося маска... Не, ние сме си виновни за всичко така или иначе, защото не спазваме никакви мерки. От всички мерки, които са казани досега, не се спазва нито една. Трябва да ни принудят, за да почнем, поне някой да се съобрази с каквото трябва... Не спазваме, защото така сме научени. Сигурно забравихме, че има вирус... Маски в магазините виждам, повечето спазват... В цяла България не се спазват, то се вижда не само ние. Не ги спазваме, защото сме българи, не сме дисциплинирани въобще. Страх ги е, когато ги уцели. Ако не те уцели, не те е страх. Много рядко има хора съвестни, но по-несъвестните и не вярващите са тези, които нарушават реда. Мисля, че ако сме дисциплинирани, няма да патим."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29