Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни фестивали от Видинско са част от мобилно приложение за кулинарни фестивали в България

фестивал в Антимово
Снимка: радио Видин
Две кулинарни фестивала от Видинско са намерили място в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България -CulinarFest. То е създадено от сдружение "Платформа АГОРА" и в него интересуващите се от културно-исторически туризъм могат да намерят информация за кулинарни фестивали, местни ястия и кулинарни дестинации. Целта на проекта  е да стимулира интерес към храната като елемент от националното културно наследство. Сдружението работи  със 17 общини и с  етнолога  доц. Джени Маджаров от СУ "Св. Климент Охридски". Приложението "КулинарФест" е напълно безплатно за ползване и вече е налично за сваляне в Google Play.


Фестивалите от община Видин, включени в приложението са "Кухня без граници" - село  Антимово и Фестивал на занаятите "Нашенци у старо време" - село Покрайна. Тези са включени в категория "Уникална кулинарна традиция", обясни Емилия Лисичкова, председател  на УС на Сдружение "Платформа АГОРА":


"Ние се фокусирахме повече върху изследователската част, като решихме, че е добре да сложим акцент върху местната кулинарна традиция и малко повече да изследваме кулинарните практики... В мобилното приложение включихме 20 такива кулинарни фестивала от цялата страна... и включихме 2 фестивала от община Видин, това са Фестивал "Кухня без граници" - село  Антимово и Фестивал на занаятите "Нашенци у старо време" - село Покрайна, които са много колоритни... Нашият изследовател доц. Джени Маджаров разработи методиката за набиране на теренната информация. Така че имаме разработена брошура, която съдържа информация за всички тези характеристики на кулинарната традиция на тези 20 населени места. В мобилното приложение може да се намери календар на тези 20 фестивала..."

 
Фестивалът на занаятите "Нашенци у старо време" в село  Покрайна е включен в мобилното приложение, тъй като на него се представя традиционна българска кухня - казва секретарят на читалището Елица Атанасова:
 

"В деня на фестивала се готвят на място стари ястия... Могат да се опитат забравените ястия... Правим традиционния качамак... със сирене и сланина, с това са закусвали, прави се коприва, туртички.."


Фестивалът "Кухня без граници" в село Антимово има своите традиции,
 разказва Цеца Христова, секретар на  читалище "Развитие 1926":

"Преди всичко интерес предизвикахме с готвенето на жив огън, което правим. Съдовете, в които готвим - също, трапезите и готовите ястия. Имаме група "Забравените бабини ястия" , изучаваме стари рецепти, събрали сме около 30 рецепти, издирваме още  и намерението ни е да издадем брошура със забравени бабини ястия." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05