Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Съединението през погледа на младите хора

Снимка: Радио ВИДИН

На 6 септември отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия- урок, който показва на българите, че са силни, когато са обединени. Какво трябва да помним днес за Съединението? Потърсихме мнението на младите хора.

"Съединението е едно от най- големите български дела, чрез които нашият народ показва, че той не може да бъде спрян и че чрез общи усилия мечтите ни могат да бъдат осъществени. Трябва да запомним, че 6 септември е празник на общата вяра и общите усилия, чрез които мечтите са постижими", каза Изабел Спасова от Монтана, ученичка в 11 клас на ПГПЧЕ "Петър Богдан". 

"6 септември е много важна дата за нас- българите. Не само за тези в България, но и за всички по света. Трябва да помним защо се случва Съединението. Защото то показва решимост за преодоляване на една несправедливост, а именно- разпокъсването на българските земи и разделянето на българския народ", смята Цветелин Мечов- десетокласник от средно училище "Отец Паисий" в село Медковец, област Монтана.

"Трябва да разгледаме личностите, които са допринесли за това събитие, а не просто да отпочиваме. Трябва да отдадем необходимото значение на нравствения подвиг, а не само на самите действия", заяви Гена Филипова- възпитаник на ПГПЧЕ "Петър Богдан" в Монтана "Петър Богдан".

"6 септември е една дата на духа, дата на обединението. Най- вече трябва помним това, че когато сме съединени, тогава сме най- силни и въпреки всичко, което ни пречи, колкото и трудно да бъде едно нещо, когато сме заедно сме силни и нищо не може да ни спре. Това символизира 6 септември за българската история", допълни Станислав Тодоров- ученик в Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в град Враца. 

"Това е една от най- важните дати. Трябва да се помнят битките, трябва да се помнят саможертвите, трябва да се помни решителността на хората, която са имали преди и да се взима пример", каза Карамфила Симеонова- ученичка в средно училище "Васил Левски" в град Кула. 

"Най- вече трябва да помним и да не забравяме, че до Съединението се е стигнало с цената на много. 6 септември е дата, която трябва да напомня на всички българи, че "Съединението прави силата" и че заедно винаги ще бъдем по- силни, независимо от това какво се случва. Не трябва да губим вяра и желание за промяна към по- добро, защото за мен именно това е част от духа на всеки един българин", смята Нина Кирилова от Брегово, ученичка от 12 клас в Професионалната гимназия на туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Денят на Съединението е една от най- паметните дати в българската история. Аз лично смятам, че трябва да се говори повече на такива теми, не само в часовете в училище. Съединението определя съдбата на България за години напред. Хората пренебрегват своите лични вражди в името на обединена България. Само 6 години след Освобождението нашият народ дръзва да наруши установеното от Берлинския договор статукво и да отхвърли неговите клаузи", така "вижда" Съединението Анна- Мария Арсенова от Монтана, студент първа година в София. 

Как българският народ извоюва своята мечта за единна държава? Можем ли днес да бъдем силни и обединени? Какво отговориха на тези въпроси младите хора от Северозапада може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00