Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Петров: 9 септември замени "Да живее България" със "Слава на великия Съветски съюз"

Снимка: Личен архив


"Не мога да се съглася, че османските времена са взели по-малко от България, отколкото тоталираният режим. Преди робството сме европейска сила, особено от гледна точка на културното влияние в славянския свят. Това го загубваме след това завинаги. Самият факт обаче, че хората често правят това сравнение, е показателен: девети септември е една от най-черните дати в нашата история. Самото повдигане на темата означава, че има известен резон в твърдението, че са сравними като катастрофи", каза в "Посоките на делника" Пламен Петров, изследовател на Царство България.

Повече ни даде или повече ни отне тоталитарният период в родната история? На 9 септември - датата, която продължава да разделя общественото мнение, потърсихме отговор в сутрешния ни блок. Премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество или началото на невиждан кървав терор, унищожил демокрацията, частната собственост и българския елит?

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" отделя 10 години, за да потърси отговор на въпроса, защо България е по-циментова, мухлясала и мръсна в сравнение с годините преди 9 септември:

"Най-интересно ми е, че не се повдига една конкретна тема - колко по-различна е архитектурата в историческите центрове на нашите градове. Ако погледнем който и да е град, освен Димитровград, всеки областен град си има исторически център, създаден в тези 30-40 години преди 9 септември. Архитектурата изглежда доста европейски. Хората не си дават сметка, че цялата съвкупност от сгради е построена по времето на царския период, включително доста сгради, за които се смята, че са дело на режима след 9ти. Аз, ако имах власт и трябваше да взема мерки по декомунизация, щях да сложа табелки на всяка сграда, за да видят хората сами кога е построена, за да усетят разликата. Бих обърнал внимание и на нравите на политиците, управлявали България. Голямо впечатление, докато се ровя в архивите, ми направи начинът на говорене на цар Борис III, на дадени премиери, които завършват обръщенията си с "Да живее България!" или "Слава на българската армия!". Вълко Червенков, лидер на БКП, нито веднъж не спомена нито веднъж името на България. Казваше единствено "Слава на великия Съветски съюз" и "Слава на мира".

Според Пламен Петров, който се интересува се от това как България и манталитетът на българите са се изменяли през различните периоди в най-новата ни история, периодът преди и след 9ти означава две различни вселени:

"Най-лесният пример е някоя съвременна монархия тип Швеция. Нещата там се случват добре, по единодушно мнение. Когато гледаме изглед от улицата, когато говорим за обществените институции и за всякакви параметри на обществото, ние оставаме твърде далеч от всичко това. Преди 9 септември България е синхронизирана със западните държави. За 10 години проучвания съм стигнал до дребни детайли - как са изглеждали уличните стълбове, по какъв начин са захванати за тях табелки и осветителни тела. Начинът е такъв, който да не боде очите, а да създаде естетическо удоволетворение. След 9 навлиза един такъв начин на мислене, че нещо щом работи, можем да го оставим така. Както и да си свършим работата, обществото ще го приеме. Това е общество, принудено да бъде безкритично. Когато няма критика, няма изисквания към властта".

Един от най-големите и разпространявани митове е, че електрификацията на България се случва след идването на власт на комунистите, посочи още изследователят.

"Това не е вярно. Във Видин ток има още през 20те години, вижда се на всички снимки на електрическите стълбове на центъра на града. В София трамваите тръгват още в началото на ХХ век, а за да вървят - трябва да има ток. Ако разгледаме снимковите архиви, ще видим, че не само първостепенните градове са били електрифицирани доста преди идването на БКП. Дори курортите и селата постепенно са електрифицирани. Процесът не просто е бил започнат, а в етап на бурно развитие".

9 септември бележи края на Царство България и поставя началото Народната република. 

На 27 април 2000 година е приет Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, напомни още Петров.

"Няма две мнения, че това е държавен преврат, макар че обществото не го приема като такъв. Сегашните хора си мислят, че тогава се е достигнало до тази промяна с широк консенсус, а реалността е, че говорим за класически преврат. Тази власт постепенно се разпространява към общините в България, а това се случва на фона на приключващата Втора световна война. Някои хора са придобили дивиденти от новата власт, а други са репресирани. Десетки хиляди хора са били, ако не убити, то заточени в лагери. Оценките са разнопосочни, защото зависи хората потомци на коя от двете страни са били".

Интервюто с Пламен Петров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00