"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Вероятната причина за пожара в село Дружба е небрежност при боравене с открит огън, съобщават от полицията във Видин. Седем селскостопански постройки, необитаема къща, гараж, домашно имущество и 20 пчелни кошера са унищожени при инцидента, възникнал вчера следобед. Девет сгради са спасени. С новия Закон за ВиК, реформа в сектора не се..
Двама мъже получиха наказания за грабеж в Монтана , след като нанесли побой на жител на града и му отнели мобилен телефон. Престъплението е извършено през юни тази година. Извършителите били установени и привлечени към наказателна отговорност. Те се признали за виновни и съдът наложил на единия наказание от една година и пет месеца лишаване от..
За шеста поредна година Видин ще посрещне самодейци от страната и чужбина за участие в Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав “. Той ще се проведе на 5, 6 и 7 септември в Крайдунавския парк на града. През годините събитието се превърна в една от традиционните и популярни културни прояви на страните по поречието на река Дунав. През трите..
Общинските съветници в Макреш се събират във вторник, 26 август, от 10:00 часа на заседание по 15 точки. Сред по-важните от тях са докладни записки, внесени от кмета Митко Антов относно предложение до Министерството на образованието и науката за включване на детската градина в Макреш с изнесена група в село Раковица в списъка на средищните детски..
Общо 14 новоизбрани директори поемат ръководството на училища във Врачанска област след проведен конкурс в началото на август, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. В две училища не са избрани кандидати – Спортно училище „Св. Климент Охридски" във Враца, където остава досегашният директор Даниела Велкова, и ОУ „Отец Паисий" в..
„Ослен фест“ ще се проведе за четвърта поредна година в криводолското село Ослен, о т 5-и до 8 септември. Програмата на фестивала включва музика, детски забавления, културни събития, работилници, изложение на местни продукти. П роявата ще предложи също срещи по актуални теми и лекции, доброволчески инициативи. Организаторите на фестивала..
63-годишна жена от Монтана загина при пътен инцидент в землището на с. Георги Дамяново, съобщават от полицията в Монтана. Тя управлявала лек автомобил, когато внезапно напуснала пътното платно, навлязла в затревена площ и се преобърнала. Жената е починала на място. В колата не е имало други пътници. Районното управление в Монтана е образувало..