Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Време е за зимнина

Снимка: Краси Иванова


За хората, които имат зеленчукови и овощни градини, а и не само за тях, направата на буркани с туршии, компоти и сладка е традиция. Именно есента, заради изобилието на различни зеленчуци е подходящото време за тяхната консервация. Недка Гергова от видинското село Синаговци приготвя зимнина от над 40 години.


"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."


Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.


"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."


Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампанията за еЗдраве набира скорост в Монтанско

Жителите на област Монтана проявяват голям интерес към кампанията за мобилното приложение еЗдраве . За месец над 120 души от града вече имат електронно здравно досие. Екипи на регионалната здравна инспекция днес са в община Берковица. Лятната информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве се..

публикувано на 06.08.25 в 13:00

Агенцията по храните временно затвори обект във Враца

Врачанското подразделение на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е разпоредила затварянето на баничарница . Обектът се намира в града под Околчица. Той е бил затворен след получен сигнал до областната дирекция по безопасност на храните и впоследствие на открити нарушения, съобщават от БАБХ. Инспекторите са установили неефективно..

публикувано на 06.08.25 в 12:00

Задържани са трима души с наркотици при акция на полицията във Враца

Трима души бяха задържани от полицията във Враца при специализирана операция срещу притежанието и разпространението на наркотични вещества. При проверка на двама пасажери в спрял таксиметров автомобил на ул. „Йолковица“ са открити пликове с 680 грама канабис и електронна везна . В непосредствена близост до автомобила е установено и трето лице,..

публикувано на 06.08.25 в 10:06

Зелените площи в няколко квартала на Враца вече са почистени

Екипите на Общинско предприятие „БКС" продължават дейностите по почистване на зелени площи в различни части на града, съобщиха от общинската управа на Враца. От там разпространиха снимки от почистените райони край блокове 9,10 и 11 в ж.к. „Младост", както и блокове 46 и 48 в ж.к. „Дъбника". На посочените райони е била премахната обрасла растителност..

публикувано на 06.08.25 в 09:51

Над 1000 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 1077 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети за зимен сезон 2025/2026 година от 1 юли до 31 юли в Дирекция "Социално подпомагане" Кула за общините Кула, Бойница и Грамада. Това е с 80 по-малко в сравнение с миналата година. Отпуснати са средства на 892 лица и семейства. В община Кула са подадени 614 заявления, от които са..

публикувано на 06.08.25 в 08:45

На 6 август честваме Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне - ден, посветен на едно от ключовите събития в живота на Исус Христос. Според евангелските разкази, на този ден Христос се преобразява пред тримата си ученици - Петър, Яков и Йоан - и им разкрива своето божествено естество. " На Христос, нашия Господ, наближавали..

публикувано на 06.08.25 в 07:51

Снимката на 5 август 2025 година

Образователна среща с екип от пожарникари  се проведе  в Центъра за обществена подкрепа – Мездра . Те запознаха децата с професията си, демонстрираха пожарната кола и оборудване, както и основни техники за реакция при пожар.  Децата имаха възможност да участват активно, като използваха пожарен маркуч. Впоследствие се включиха в творческа..

публикувано на 05.08.25 в 18:00