"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Таван на надценките на 70 хранителни стоки от първа необходимост, предлагат от БСП - Обединена левица. Промените ще бъдат записани в нов Закон за пределните надценки на основните хранителни продукти. Ограниченията ще важат за търговски обекти с годишен оборот над 10 млн. лв. Санкциите за неспазване на ограниченията да могат да достигат до 3% от оборота,..
Жителите на мездренското село Ослен Криводол ще почетат свети Харалампий Магнезийски - покровител на пчеларите и меда. На 10 февруари те ще се съберат, за да отправят молитви за здраве и благополучие. Събитието ще се проведе от 8:30 ч. в заведението на местен дългогодишен пчелар. Присъстващите ще могат да се почерпят с топла питка и мед и да..
Над 8000 парфюма , за които има съмнение, че са фалшиви, са задържани в района на Дунав мост 2 . Митнически служители са извършили проверка на български товарен автомобил, превозващ стока от България към Италия. Селектирани са две от пратките в групажа, описани в товарителницата като "козметика". При извършената митническа проверка е установено,..
На 10 февруари Виктория Топалска ще представи втората си книга, озаглавена "По(д)правки“ в град Монтана . Изданието е сборник с разкази, вдъхновени от живота. Част от тях са хумористични и разглеждат теми като майчинството, работата и семейните отношения, докато другата част е по-емоционална и докосваща душата. Авторката казва, че заглавието..
Сдружение за съхранение на национални традиции "Бдинци" - Видин организира на 3 март, националния празник на България, възстановка на събитията от 1877-1878 година. Инициативата включва участието на ученици, за да усетят празника, обясни Иво Иванов , председател на организацията: "За втора година наблягаме да работим с деца. Пуснали сме..
Общинската управа в Макреш ще кандидатства по проект за изграждане на здравен пункт в село Подгоре . Финансирането се осигурява от Механизма за възстановяване и устойчивост. „Този проект трябваше да стартира миналата година, за да се кандидатства трябва да отговаря съответното населено място на определени критерии. Един от критериите е да няма..
Нов културен туристически информационен център ще има в Белоградчик . Той ще се помещава в сградата на бившия военен клуб, каза за Радио ВИДИН кметът на общината Боян Минков : "Това предложение, което приехме и стана наше решение, да преобразуваме собствеността на една емблематична сграда, а именно - сградата на бившия военен клуб на 15-ти..