Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за зимнина

Снимка: Краси Иванова


За хората, които имат зеленчукови и овощни градини, а и не само за тях, направата на буркани с туршии, компоти и сладка е традиция. Именно есента, заради изобилието на различни зеленчуци е подходящото време за тяхната консервация. Недка Гергова от видинското село Синаговци приготвя зимнина от над 40 години.


"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."


Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.


"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."


Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Паметник на Васил Левски ще бъде издигнат в Лом

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета на общината Цветан Петров за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в града. Предвижда се мемориалът да бъде поставен на площад "Свобода“, северно от сградата на НЧ "Постоянство 1856“. Предстои процедура по одобряване на проекта от Министерството на културата. Градоначалникът сподели, че с..

публикувано на 03.06.24 в 08:30

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36