"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Читалище "Земеделец"- Ново село организира "Вечерта на младото вино" . Събитието се провежда за 11 поредна година. Поканени са над 140 лозари, винопроизводители и любители на божествената напитка, които ще премерят сили и ще изберат най-доброто вино, каза секретарят на читалището Любка Ангелова: ""Всички отварят на този ден своите бъчви от..
Юбилеен концерт организират днес от танцов клуб "ШарениЯ"в град Козлодуй. Поводът е 10-годишнината от основаването на клуба. Повече разказа ръководителят - Андрей Бобочоев: "Първоначално започнахме чисто и само един вид за спорта и да можем когато отидем на банкети да станем и да потанцуваме, а не да седим само на масите. В последствие от нищото..
Със заповед на кмета на община Лом Цветан Петров, зимната ваканция за учениците от общината се удължава с един ден. 3 януари 2025 г. се обявява за неучебен, а децата трябва да бъдат на училище на 6 януари. Заповедта на градоначалника е съобразена с постъпилите многобройни молби от родители, деца и учители за удължаване на ваканцията. „Не е..
Общинските съветници в Макреш се събираха на редовно заседание по 8 точки, като точката по заявление, входирано от Николай Николов – общински съветник, относно наличие за конфликт на интереси с четири сигнала бе от т еглена. „Право на вносителите е да оттегли точката. Второ не е в компетенциите на общинският съвет да разглежда тази..
Проектите се подават през Системата за електронни услуги в Държавен фонд Земеделие до 27 януари, каза Даниела Пейчева, главен експерт в Служба "Съвети в земеделието" - Видин: "Критериите за допустимост на кандидатите са: физически лица, еднолични търговци, еднолични дружества с ограничена отговорност. Към дата на подаване на заявлението за..
Кметство Крапец и НЧ „Светлина“ са готови със своята празнична програма: 02.12-10:00ч. Украсяване на елхата пред Ритуалната зала. 05.12.-17:30ч. Запалване на Коледните светлини с рецитал на децата и изненада. 07.12. Изработване на Коледни картички за възрастните хора в НЧ „Светлина“. 19.12 Изложба на ястия за Бъдни вечер в НЧ..
Ледената пързалка на Враца отваря врати днес, съобщиха от общинската управа. Официалният старт на атракциона е в 17 часа. Цената за 30-минутна сесия е 6 лв. за деца и ученици, възрастните ще плащат по 10 лв.. Зимният атракцион, който тази година ще е покрит, ще работи всеки ден от 10:00 до 22:00 часа. В рамките на коледно-новогодишната програма..