"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Кампания за събиране на текстилни отпадъци започна във Видин. Инициативата е на общината и се провежда съвместно с габровска фирма за рециклиране на текстил. Обществено обсъждане на концепция „Запазване и развитие на човешкия капитал в северозападния район чрез мерки за интегрирано териториално развитие на териториите на община Лом и община..
Във връзка с въвеждането на новата организация на движение на територията на град Видин, приета с решение на Общинския съвет, от днес, 19 септември, ул. „Мизия“ , преминаваща през жилищен комплекс "Крум Бъчваров", ще промени характера си на движение на пътни превозни средства, съобщават от Общината. То ще се осъществява еднопосочно в посока от ул...
Ритуалите за сватбите в Монтана се местят от Младежкия дом, заради мащабен ремонт. Тържествата за браковете вече ще се правят в сградата на новооткрития Младежки център. Все повече двойки сключват брак в делнични дни. Мащабен ремонт на Младежкия дом започва от 1 октомври. Заради реконструкцията радостните ритуали за сключване на брак ще се..
Машина за пяна, анимационни герои и много игри и изненади очакват най-малките жители на Враца на празника „Усмивка". Детският празник включва – творчески работилници, ателиета за оцветяване, академиите по роботика (Galaxy Academy, Robokids и StemY Vratsa), рисунки на лице и прически и кътове за игри. Противопожарният автомобил отново ще бъде част..
Видин е домакин на проекта "Море от музи" , който се открива днес, 19 септември и ще продължи до 22 септември, включително. Програмата включва събития от различни сфери на изкуството, като акцентът е върху творческите колективи с новаторски идеи. Целта е да се осмисли времето на младите хора, каза Христина Кръстева, председател на сдружение "Музите"...
"Малкото мравоядче" е поредната съвременна приказка, която Бояна Минковска ще разкаже на почитателите на кукления театър във Видин. Спектакълът е една история за порастването и ролята на родителите, каза авторката: "Разглежда един много важен въпрос, който ние като възрастни подценяваме, а именно, че е много трудно и сложно и да бъдеш дете. Не..
В събота, 20 септември, от 17.00 часа "Локомотив" Мездра приема на своя стадион "Ком" Берковица за среща от пети кръг на Северозападната Трета лига. Очаква се интересен сблъсък, тъй като „железничарите” са втори във временното класиране с актив от 10 точки и голова разлика 11:4, а гостите са четвърти с 8 точки и 10:3 гола. Срещата ще бъде..